У Києво-Могилянській академії проведуть археологічні дослідження

На території Києво-Могилянської академії проведуть розвідувальні археологічні дослідження фундаментів Богоявленського собору Києво-Братського монастиря.

 Про це повідомили на сайті КМДА.

Вивчення залишків собору проводитимуть, щоб визначити розташування могили гетьмана Петра Сагайдачного. За однією з гіпотез, під час спорудження мурованого Богоявленського собору його поховання перенесли. 

Роботи проводитимуть фахівці "Центру консервації предметів археології", Інституту археології НАН України та самої Києво-Могилянської Академії в межах меморандумів про співпрацю. 

"Цегляний Богоявленський собор пов’язаний з іменами двох видатних діячів української історії – козацьких гетьманів Петра Сагайдачного та Івана Мазепи. Мурований собор був споруджений у 1690-1695 роках, як головний храм Києво-Братського монастиря. Його також згадують у більшості путівників Києвом 19-го – початку 20-го ст., оскільки він був одним із найбільш популярних столичних храмів", – йдеться у повідомленні. 

Також у КМДА зазначили, що у 2022 році пам'ятку "Залишки Богоявленського собору Києво-Братського монастиря" занесли до переліку об'єктів культурної спадщини Києва. А у 2023 році за поданням департаменту — до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Нагадаємо, у стародавньому могильнику на Київщині археологи знайшли артефакти X-XI століть.

Археологи домовилися про проведення досліджень на Оболонському острові