У стародавньому могильнику на Київщині археологи знайшли артефакти X-XI століть: фото

У селі Острів на Київщині спільна археологічна експедиція Інституту археології НАН України та Центру Балтійської та Скандинавської археології з Німеччини виявила залізні серпи "салтівського типу", що датуються другою половиною X – початком XI століть.

Про це йдеться на сторінці дослідницького проєкту "Острів" у Facebook.

Так, експедиція здійснила заплановані дослідження могильника "Острів", площею 300 кв. м. Фахівці зафіксували 12 середньовічних захоронень різного ступеню збереженості та понад два десятки різночасових об’єктів, переважно черняхівської культури III–V ст. Потужність культурних нашарувань на цій ділянці сягала до двох метрів.

Також у похованні вперше було виявлено давньоруських гончарний горщик першої половини-середини XI ст, рештки поховальної споруди, горілу напівколоду, виту шийну гривну типу Totenkrone, а також трапецієподібну підвіску з тонкого листа бронзи покритого шаром білого металу.

Раніше ми писали, що у центрі Києва на ґанку кафе відкрили археологічний зондаж під склом із залишками старовинної огорожі Софійського собору 17-18 століття. 

Археологи домовилися про проведення досліджень на Оболонському острові