У Києві більше не реставруватимуть вивіски: фонд Має значення призупиняє роботу

У Києві тимчасово не реставруватимуть історичні вивіски. Причина — фонд "Має значення", який займався їхнім відновленням, призупиняє роботу. 

"Проєкту з реставрації історичних вивісок у Києві ми кажемо: "СТОП!". Наша команда змушена взяти паузу", — йдеться у дописі.

В команді розповіли, що проєкт розпочав свою діяльність у 2023 році. Вони дослідили понад 60 вивісок, які перебували у занедбаному стані та обрали найцікавіші — на Подолі та у центрі Києва. Містяни охоче долучалися до зборів щодо реставрації. Проте, за словами представників фонду, для деяких "це стало тригером з різних причин".

Кияни, які народились у столиці, підтримували ініціативу фонду "Має значення". Адже вони пам'ятають з дитинства ці вивіски. "Усе це — приємні спогади з минулого, що стали стимулом для підтримки збереження вивісок. Не пропаганду СРСР або ідею щодо повернення до минулого, а саме особисті теплі спогади", — кажуть у команді. Завдяки їхнім донейтам вдалось відреставрувати вивіски "Квіти", "Кольорове фото", "Молоко" та "Перукарня". Проте є ще багато цікавих вивісок на ДВРЗ, Троєщині та інших районах Києва, які не встигли відновити.

У Києві більше не реставруватимуть історичні вивіски: фонд Має значення призупиняє роботу

Чому у Києві закривають проєкт "Має значення"? По-перше, не вистачає грошей на реставрацію й не всі долучаються до зборів. "Нам не вистачить ні підтримки населення, ні коштів, ні можливостей донести цінність".У Києві більше не реставруватимуть історичні вивіски: фонд Має значення призупиняє роботуПо-друге, власники будинків та бізнесу, де розміщені історичні вивіски, не завжди погоджуються на відновлення та реставрацію. 

Найближчим часом команда "Має значення" працюватиме у Львові. Там планують зберегти для місцевих жителів "культову вивіску".

Нагадаємо, раніше "Наш Київ" взяв інтерв'ю в учасників фонду "Має значення" та дізнався чому важливо піклуватися про вивіски та урбан-код міста навіть під час війни.

Відреставровану вивіску “Перукарня” повернули на історичне місце: як вона виглядає