У Києві майже 20% бомбосховищ — не існують

Майже 20% київських бомбосховищ, які зазначені на офіційних мапах, — не існують або не обладнані належним чином та непридатні для використання. Про це в ефірі "Громадського радіо" повідомила координаторка моніторингової групи "ОЗОН" Іванна Мальчевська.

Вона розповіла, що серед тих укриттів, які перевірила група "ОЗОН", приблизно 80% — дійсно існують та доступні для людей під час повітряних тривог. За словами Мальчевської, це — доволі гарний результат, бо під час перших перевірок не було близько половини укриттів.

Проте майже 20% сховищ — не існують або неналежно обладнані. Загалом же група перевірила майже 100 укриттів у Києві.

"Нещодавно ми вийшли за адресою, де має бути укриття. На ньому натомість була табличка зі вказівкою для жителів йти до іншого сховища. Так не повинно бути, бо до наступного такого укриття йти п'ять хвилин, і люди розраховували ховатися у власному будинкові", — каже Мальчевська.

Мальчевська зазначає, що, якщо на карті укриттів зазначене певне сховище, то воно має там бути й у реальності. Відповідальність за це несе міська влада, яка і створила цю мапу. Наприклад, неподалік станції метро "Театральна" на карті позначене укриття, але насправді там є тільки звалище побутових відходів.

Також сумна ситуація склалася на Куренівці, де поблизу немає метро, бомбосховищ мало, а одне з них було затоплене. А ось у Дарницькому районі — все навпаки. Там в одному з укриттів люди самі встановили біотуалет, а в іншому — власним коштом провели світло та встановили зарядну станцію EcoFlow, щоб мати безперебійний інтернет та електропостачання.

Мальчевська додала, що окрім Києва, укриття також перевірили у Сумах, Черкасах, Луцьку. А незабаром також з'являться результати перевірок сховищ у Львові та Миколаєві.

Нагадаємо, у бібліотеці КПІ з'явиться перше в Україні інноваційне укриття Smart Shelter CLUST Space. Це буде "розумний" мультифункціональний простір, в якому комфортно навчатись за будь-яких обставин.

Укриття та бомбосховища Києва: адреси по районах, карта