Літак Мрія

Генеральний директор держпідприємства "Антонов" Євген Гаврилов заявив, що Україна вже будує другий літак-гігант Ан-225 "Мрія" замість того, який був знищений росіянами на самому початку повномасштабної війни. Про це пише німецьке видання Bild.

Про будівництво другої "Мрії" Гаврилов заявив під час виставки "Україна: з Мрією в серці", що зараз проходить у міжнародному аеропорту "Лейпциг-Галле". Зараз там тимчасово базується авіакомпанія "Антонова", а раніше туди неодноразово літала "Мрія".

За словами Гаврилова, новий Ан-225 зараз будують у секретному місці, і він вже готовий на 30%.

"Робота над новим літаком ведеться у секретному місці. Другий Ан-225, який так і не був добудований, буде доповнений частинами від знищеного літака та новими деталями", — сказав гендиректор "Антонова".

Також він назвав орієнтовну вартість проєкту, яка становить близько 500 млн євро. Збирати гроші, зокрема, планують від продажу мерчу, зокрема, моделей "Мрії", в аеропорту "Лейпциг-Галле".

Оновлення. Пізніше у ДП "Антонов" заявили, що у новині Bild була допущена неточність. І йдеться не про 30%-ну готовність самого літака, а про наявність близько 30% комплектуючих.

"Наразі розпочалися конструкторські роботи в цьому напрямку. За наявною експертною оцінкою, на теперішній час є близько 30% комплектуючих, які можна використати для другого зразка літака. Вартість побудови літака оцінюється щонайменше у 500 млн євро. Проте про конкретну суму поки говорити зарано", — кажуть там.

Нагадаємо, найбільший у світі літак Ан-225 "Мрія" був знищений на початку повномасштабного російського вторгнення. Він знаходився у ангарі на території аерепорта Гастомеля та був зруйнований внаслідок російських атак на аеродром. Друга частково збудована "Мрія" теж зберігалася в ангарах "Антонова".

У квітні в "Антонові" запевнили, що обов'язково відбудують "Мрію", проте не стали називати термінів, адже відновлення такого літака — дуже непросте завдання. В "Укроборонпромі" заявили, що для будівництва другого Ан-225 можна буде використати частини знищеної "Мрії"

У Гостомелі створили мурал з літаком "Мрія"