Літак-гігант «Мрія» був знищений в результаті російської атаки (оновлено)
Фото: facebook.com/antonov.company

У результаті повітряної атаки російських військ на аеропорт Гостомель біля Києва можливо був спалений найбільший в світі транспортний літак українського виробництва АН-225 «Мрія». Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на кілька джерел на підприємстві «Антонов» мера міста Буча.

Згідно з даними з сайту відстеження літаків Flight Radar, що після 5 лютого «Мрія» нікуди не вилітала з аеропорту Гостомеля. Водночас п’ять вантажних суден АН-124-100 «Руслан» були вивезені раніше та знаходяться за межами України.

Два співробітники з ДП «Антонов» — чинний та колишній — повідомили, що АН-225 знаходився на території аеропорту на стоянці та був спалений внаслідок російської повітряної атаки на Гостомель. Як підтвердження джерела надали знімок знищеного ангара, в якому, можливо, перебувала «Мрія».

Інформацію про знищення літака також підтвердив міський голова Бучі Анатолій Федорук. Місто знаходиться за чотири кілометри міський голова Бучі, і там сьогодні відбувалися запеклі бої. Однак, за його версією, літак було знищено ще у перший день російського нападу

«Після 5-го авіанальоту розбомбили "Мрію" повністю. Це трапилось в перший день (24 лютого — ред.). Обстрілювали з вертольотів», — сказав він.

Заступник генерального директора ДП «Антонов» Михайло Харченко на прохання журналістів про коментар говорити відмовився. На Facebook-сторінці компанії інформацію про знищення «Мрії» також не підтвердили. Натомість там оприлюднили повідомлення, що наразі точної інформації про стан літаків немає.

«На жаль, наразі відсутня підтверджена інформація щодо стану літаків "Ан" на аеродромі "Київ-Антонов-2″ (смт Гостомель), оскільки там все ще йдуть бої», — написали там.

Оновлення. Укроборонпром офіційно підтвердив знищення АН-225 «Мрія» російськими окупантами на аеродромі «Антонов» в Гостомелі, де перебував літак. За орієнтовними підрахунками, на відновлення літака знадобиться понад три мільярди доларів та понад п’ять років.

«Наше завдання зробити так, аби ці витрати покрила саме Російська Федерація, яка завдала умисної шкоди українській авіації та сектору вантажних авіаційних перевезень. Росія знищила нашу "Мрію", але мрію про вільну від окупанта Україну знищити неможливо. Ми боротимемось за нашу землю та наш дім до переможного кінця. І після перемоги обов’язково, чуєте, обов’язково добудуємо нашу нову "Мрію", яка багато років чекає цього у безпечному місці», — заявили в Укроборонпромі.

Російське вторгнення в Україну (27 лютого, день)