У ботсаду Гришка рятують тропічні рослини

Унікальна колекція тропічних рослин в оранжереях Національного ботанічного саду імені Гришка опинилася на межі загибелі через холоди. Опалювати оранжереї немає чим, тому співробітники зігрівають рослини пічками-булер’янами та готуються розводити багаття. Про це пише видання Новини.LIVE.

Протягом тривалого часу ботсад був зачинений через війну та втратив значну частину прибутку від продажу квитків. А державного фінансування не вистачає на покриття усіх витрат установи.

"Ботанічний сад — це науковий підрозділ Національної академії наук і, відповідно, фінансується з державного бюджету. Але цього фінансування недостатньо, тому прибуток від квитків був для нас дуже суттєвим джерелом надходжень. Те, що ми його втратили, дуже сильно позначилося на нашому бюджеті", — каже старший науковий співробітник відділу тропічних рослин, доктор біологічних наук Роман Іванніков.

Зазвичай приміщення ботсаду обігрівають з власної котельні, яка працює на пелетах, проте через війну ціни на них виросли майже вдвічі. Державного фінансування не вистачає ані на опалення, ані на зарплати співробітників, які раніше і так були доволі скромними — від 9 до 12 тисяч грн. Зараз же їх урізали на 60%.

Зараз через холоди під загрозою опинилася тропічна колекція ботсаду, яку збирали півстоліття: співробітники їздили за зразками по всьому світу. Якщо це зібрання загине, то відновити його вже буде неможливо.

У купольній оранжереї температура зараз становить +11 градусів, що є катастрофою для тропічних рослин, які там зібрані. Більшість з них призупиняє свої життєві процеси при +15, а для нормальної життєдіяльності їм потрібно щонайменше +20 градусів. В інших оранжереях ситуація трохи краща, але теж на межі. Якщо не буде іншого виходу, співробітники розводитимуть багаття в бочках, щоб хоч якось обігріти рослини. 

У колекційних оранжереях вже топлять пічки-булер’яни — дрова для них приносять волонтери. Тут зберігається основний рослинний фонд, а відвідувачів зазвичай не пускають. Співробітниці кажуть, що поки що протриматися можна, але деякі рослини вже почали хворіти через занадто низьку температуру. 

Як допомогти бостаду

Пелети для котельні закупають переважно коштом меценатів та благодійників. Кожен охочий може допомогти проєкту "Тепло для оранжерей". Його описання, реквізити для допомоги та звітну документацію можна знайти на сайті ботсаду.

Окрім палет, також потрібні гроші на генератор, який буде забезпечувати роботу циркуляційних насосів.

"Ми підрахували, що для котельні нам потрібен генератор загальної потужності десь до 80 кВт. Але якщо говорити про насоси, які забезпечуватимуть тепло від міста, то там достатньо і 10-15 кВт", — каже Роман Іванніков.

Фізична допомога теж потрібна. Яка саме, можна дізнатися у групі "Волонтери ботанічного саду". Іноді потрібно рубати та носити дрова для булер’янів або ж поратися з рослинами.

Врешті-решт, можна просто купити квиток до ботанічного саду та відвідати його взимку: помилуватися краєвидами на лівий берег Дніпра, лісами Карпат чи Далекого сходу або ж відвідати оранжереї.

В ботсаду Гришка висадили Алею захисників і захисниць України