Довженко-Центр

Юлія Каждан, яку Держкіно на початку листопада призначило тимчасовою виконувачкою обов’язків гендиректора "Довженко-Центру", вирішила піти з цієї посади. Про це повідомили у Держкіно.

Там кажуть, що своє рішення Каждан пояснила "буллінгом, якого вона зазнала, приниженням честі та гідності, переходом на особистості, й, зокрема, погрозами, які їй періодично надходять". Також у Держкіно пригадали, що 8 листопада колектив "Довженко-Центру" не пустив тимчасову гендиректорку на робоче місце.

У самому Центрі кажуть, що Каждан написала заяву про звільнення у зв'язку з розчаруванням у "культурній спільноті".

У Держкіно вже знайшли заміну Каждан — новим т. о. обов’язків гендиректора "Довженко-Центру" призначили режисера, кінокритика та члена міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI Андрія Алферова. Він вже співпрацював з Центром як автор виставкового проєкту "Польоти уві сні та наяву", що досліджував однойменну кінострічку Романа Балаяна. 

Нагадаємо, 17 серпня цього стало відомо, що Держкіно видало наказ про реорганізацію "Довженко-Центру". У кіноархіві заявили, що фактично це означає їхню ліквідацію. Ця новина викликала неабиякий резонас. Зокрема, було створено петицію про скасування реорганізації "Довженко-Центру", яка набрала понад 25 тисяч голосів. Однак Кабмін відмовився це робити.

На початку листопада Держкіно відсторонило виконувачку обов'язків гендиректорки кіноархіву Олену Гончарук та призначило на цо посаду керівницю двох юридичних фірм та кінологічного центру Юлію Каждан. Колектив центру відреагував на таке рішення та назвав дії Держкино рейдерським захопленням.

10 листопада до "Довженко-Центру" прийшли з обшуками представники прокуратури, СБУ та поліції. За словами слідчих, вони шукали документи, пов’язані із фірмою-забудовником, яка працює на ділянці поруч. Однак колектив Центру вважає, що обшуки були пов'язані з тією ж таки реорганазацією.

Врешті Мінкульт ініціював вирішення конфлікту та скликав нараду, яка вирішила призупинити реоргареорганізацію "Довженко-Центру".

В Довженко-Центрі облаштували коворкінг, щоб чинити спротив Держкіно