Довженко-Центр
Фото: "Довженко-Центр"

Петиція до президента України щодо скасування реорганізації "Довженко-Центру" набрала необхідні для її розгляду 25 тисяч підписів. 

Звернення було зареєстроване 17 серпня. В ньому рішення Держкіно про реорганізацію "Довженко-Центру" називають "де-факто ліквідацією національного кіноархіву", який з 1994 року займався збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно.

Згідно з наказом, всі кіноматеріали та майно "Довженко-Центру" мають передати держустанові "Науковий центр кінематографії України" а зі структури Центру має бути виокремлено підприємство "Українська анімаційна студія".

"Таким чином відповідати за унікальну кінематографічну спадщину України Держкіно доручає де-факто "сплячій" установі, що з моменту свого заснування за часів Януковича у 2011 році не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій, сайту тощо", — йдеться у петиції.

Також зазначається, що у наказі про реорганізацію не згадується про долю кіноархівної та музейної колекції "Довженко-Центру", а Держкіно ні в наказі, ні в публічній комунікації не обґрунтувало своє рішення.

"Передача колекції національного кіноархіву з високою репутацією у світі до фейкової установи — величезний удар нашій культурній спадщині й по міжнародному іміджу української влади, особливо під час війни, коли Україна у крові виборює власну ідентичність. Цей удар має всі ознаки зазіхання на національну пам'ять і може вважатися підривом державності та зрадою національних інтересів", — додає авторка звернення.

Тепер, коли петиція набрала необхідну кількість підписів, її має розглянути президент Володимир Зеленський. 

Нагадаємо, 17 серпня цього стало відомо, що Держкіно видало наказ про реорганізацію "Довженко-Центру". В національному кіноархівы заявили, що фактично це означає ъхню ліквідацію. Ця новина викликала неабиякий резонас, у відповідь на який Держкіно пояснило, що саме буде з "Довженко-Центром" та що означає його реорганізація.

Своєю чергою Мінкульт ініціював обговорення долі "Довженко-Центру" з Держкіно та Кабміном. Там заявили, що їх не поінформували про таке важливе рішення.

У Будинку кіно пройде зустріч з Адою Роговцевою