Довженко-Цент
Фото: facebook.com/dovzhenko.centre

Міністерство культури та інформаційної політики ініціювало обговорення з Кабміном та Держкіно рішення про реорганізацію "Довженко-Центру" та збереження його фільмофонду. Про це повідомили у пресслужбі відомства.

Там кажуть, що їх не поінформували про рішення Держкіно щодо реорганізації "Довженко-Центру". І хоча Держкіно не підпорядковується Мінкульту, питання реорганізації також  стосується колекції кіноматеріалів, які зберігаються у Центрі та є частиною національної культурної спадщини.

У Мінкульті підкреслили, що рішення про передачу колекції Держкіно, як керівний орган, мало погодити з МКІП. Але такого запиту до МКІП не надходило.

"Оскільки колекція, що формувалася з 1994 року, має цінність як цілісне зібрання, а також з огляду на відсутність згаданого погодження, МКІП ініціювало обговорення рішення про реорганізацію ДП "Національний центр Олександра Довженка" з Кабінетом Міністрів України та Державним агентством з питань кіно", — заявили у міністерстві.

Голова Мінкульту Олександр Ткаченко заявив, що цілісність колекції, що зберігається "Довженко-Центрі", не має бути під загрозою. Зараз у міністерстві бачать щонайменше два варіанти можливих рішень. Однак будь-які рішення, що стосуються функціонування українських культурних інституцій та установ, не повинні ставити під загрозу їх діяльність та існування.

"Передача сутнісних функцій зі збереження фільмофонду відповідно до рішення Держкіно може призвести до руйнування цілісності колекції, яка послідовно формувалась з 90-х років у Довженко-Центрі. Ще більш негативний ефект подібне рішення матиме загалом на сферу — сигнал того, що замість підтримки сталих та спроможних інституцій маємо загроженість їх діяльності та існуванню всередині країни", — додала заступниця міністра культури Галина Григоренко.

Нагадаємо, днями у "Довженко-Центрі" заявили, що у Держкіно запланували їхню реорганізацію, яка фактично означатиме ліквідацію національного кіноархіву. У Держкіно ж заявили, що про ліквідацію не йдеться і пояснили, що буде з "Довженко-Центром".

На кінофестивалі в Торонто покажуть фільми українських режисерів