Довженко-Центр

Державне агентство України з питань кіно опублікувало заяву у зв'язку з реорганізацією "Довженко-Центру". Там кажуть, що Центр не будуть ліквідовувати і його працівників не звільнятимуть.

У Держкіно розповіли, що питання реорганізації "Довженко-Центру" постало задовго до повномасштабної війни, коли він ще перебував у сфері управління Міністерства культури. А війна це питання лише актуалізувала.

Реорганізація Центр передбачає виділення з нього з утворенням окремої юридичної особи державного підприємства "Українська анімаційна студія". Річ у тому, що у 2019 році "Українська кіностудія анімаційних фільмів", що існувала у Києві понад 60 років та була найстарішою в Україні, була приєднана до "Довженко-Центру" наказом Мінкульту. Проте Центр не займається виробництвом анімаційних фільмів та не утворив підрозділ, який би опікувався питаннями анімації.  

Також реорганізація передбачає передачу повноважень щодо архівування фільмів та інших кіноматеріалів, які були повністю або частково створені за бюджетні кошти, а також копій фільмів до держустанови "Науковий центр кінематографії України". Її було утворено у 2011 році для створення Державного фонду фільмів України. "Довженко-Центр" же є не архівною установою, а закладом культури. Тому він має передати повноваження щодо архівування кіноматеріалів до "Наукового центру кінематографії України".

"Це буде державна установа, що здійснює архівну та науково-дослідницьку діяльність з метою розвитку фільмофонду, відновлення, реставрування і збереження творів національної та світової кінематографічної спадщини, розповсюдження відповідної інформації", — пояснюють у Держкіно.

У Держкіно підкреслили, що всі інші функції, передбачені статутом "Довженко-Центру", залишаються за ним. А реорганізація дозволить приділити більшу увагу розвитку музейної справи та кінокультури, організації різноманітних івентів для її збагачення та поширення.

"Отже, ще раз наголошуємо, що наказом Держкіно не передбачається ліквідації Центру Олександра Довженка, лише його реорганізація. При реорганізації будь-якої установи в жодному разі не йде мова про звільнення чи розпуск працівників. У таких випадках за трудовим законодавством всім працівникам пропонується місце роботи на аналогічних посадах у новій структурі", — підкреслили у Держкіно.

Держкіно ліквідовує "Довженко-Центр"