Суд у Гаазі розгляне питання щодо виплат репарацій Україні від росії
Фото: britannica.com

Міжнародний суд ООН у Гаазі розгляне питання щодо виплат росією репарацій Україні за заподіяні збитки. Про це в коментарі "Укрінформу" повідомила коагент України на слуханнях у Міжнародному суді Оксана Золотарьова.

За її словами, суд уже визнав наявність своєї попередньої юрисдикції, а тепер він перейде до розгляду справи по суті та тепер визначатиме, чи має повну юрисдикцію розглядати цю справу. Потім суд перейде до питань того, яку відповідальність має нести росія. В першу чергу, йдеться про встановлення фактів порушення нею міжнародного права. Після цього суд перейде до розгляду питання щодо репарацій. Йдеться про компенсації моральної та матеріальної школи, яку росія завдала народу України.

Золотарьова зазначила, що міжнародним правом передбачені всі механізми стягнення коштів у випадку невиконання однією зі сторін рішення судів.

“Але це питання розглядатиметься на більш пізньому етапі. Зараз суд встановить подальший хід розгляду справи найближчими днями, можливо протягом тижня, і тоді ми вже розумітимемо, як будемо рухатися далі”, — сказала вона.

Коагент також нагадала, що на третій день вторгнення Україна направила позов проти росії до Міжнародного суду ООН з вимогою притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду.

“Справа стосується того, що рф безпідставно звинуватила Україну у вчиненні геноциду по відношенню до мешканців Донецької та Луганської областей, в тому числі які знаходяться під російською окупацією вже довгий час. Спираючись на це хибне, безпідставне твердження, рф вчинила масштабну збройну агресію проти України. Президент України Володимир Зеленський дуже чітко сказав, що загрожуватиме Росії у випадку невиконання цього рішення. І це продовження її тотальної ізоляції. Сьогодні відбулася історична перемога України. Це не тільки історична перемога МЗС та уряду України проти рф, це насамперед перемога міжнародного права і міжнародного правопорядку”, — наголосила Золотарьова.

Нагадаємо, Україна здобула повну перемогу у справі проти російської федерації в Міжнародному суді ООН. Суд зобов’язав росію негайно припинити вторгнення в Україну і відвести війська. Також суд визнав свою юрисдикцію у справі щодо тлумачення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. При цьому суд не знайшов жодних доказів на підтвердження тверджень росії про геноцид на території України.

Спротив російській окупації, день 21