агент росії нардеп Андрій Деркач

В СБУ заявили про викритття агентурної мережі зовнішньої розвідки міноборони рф, яка готувала вторгнення до України. До мережі агентів входив народний депутат III—IX скликань Андрій Деркач. До слова, він внесений до санкційного списку Сполучених Штатів Америки, як "російський агент з більш ніж 10-річним стажем".

Отож, за інформацією Служби Безпеки України, депутат був куратором приватних охоронних структур у низці українських областей, які мали сприяти швидкому захопленню України.

Зазначається, що ця мережа агентів працювала роками, проте її вдалося нейтралізувати на початку повномасштабної війни. Зокрема, це стало можливим завдяки затриманню помічника Деркача, — Ігоря Колєснікова, — який виконував роль посередника і "фінансового кур'єра" між нардепом та спецслужбами росії.

В СБУ опублікували відео допита Колєснікова, де той розповідає про діяльність агентурної мережі та її роль у повномасштабному наступі. 
 

За його словами, Деркача завербували ще в 2016 році і з нардепом працювали представники вищого керівництва гру. Зокрема, начальник ігор костюков і його заступник володимир алєксєєв.
"На реалізацію своїх планів ГРУ виділяло по 3-4 мільйони доларів США раз на кілька місяців. Як свідчать матеріали слідства, значна частина цих коштів осіла в кишенях Деркача", – зазначають в СБУ.

Сам ймовірний фігурант справи нардеп Деркач поки ніяк не прокоментував інформацію Служби Безпеки України.