Російський режисер Ілля Хржановський залишив посаду керівника Меморіального центру "Бабин Яр"

Скандальний російський режисер і продюсер Ілля Хржановський на початку літа пішов з посади художнього керівника Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр".

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Хржановський пояснив, що не полишив посаду на початку повномасштабної війни, бо "вірив і знав, що зможе бути корисним Україні, зосередившись на міжнародній діяльності та різних видах підтримки України".

"Війна змінила і ще змінюватиме багато чого у сприйнятті та формуванні культури пам'яті в Україні — після війни настане етап переосмислення всієї роботи з пам'яттю. Вірю, що багато з розробленої нашою командою творчої концепції стане в пригоді в майбутньому, але в наявному контексті вважаю свій етап діяльності завершеним", — написав він.

Крім цього Хржановський зазначив, що з 2006 року живе у Німеччині і є її громадянином. Тому, на його думку, не правильно працювати в Україні, не проживаючи там фізично і не розділяючи "всі негаразди й небезпеки разом з українським суспільством". 

Найгучніші скандали, пов'язані з Іллею Хржановським

Режисер став художнім керівником Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" у 2019 році. За час його знаходження на цій посаді, довкола центру виникали кілька скандалів.

У концепції майбутнього музею, над розробкою якого працювала команда на чолі з Хржановським, йшлося про проведення психологічних експериментів серед відвідувачів, зокрема суперечливого Стенфордського експерименту, де добровольці грали роль в'язнів і тюремників. Документ концепції оприлюднило видання "Історична правда". Але Ілля Хржановський заявив, що це лише чорнова версія концепції.

У 2020 році українські культурні діячі направили до наглядової ради Меморіального центру "Бабин Яр" відкритий лист із вимогою звільнити Хржановського. У ньому зазначалося, що методи режисера "не мають нічого спільного з вшануванням пам’яті жертв Голокосту", а лише "симулюють моральні вибори минулих трагедій, а не запобігають їхньому виникненню".

Своєю чергою співголова Асоціації єврейських організацій і громад України (Ваад) Йосиф Зісельс заявив, що проєкт Хржановського — "троянський кінь", який "росіяни використовують, щоб показати всьому світу, що українці, умовно кажучи, антисеміти, фашисти, які не можуть самі побудувати меморіал".

Проєкт "Дау"

Іншим проєктом Хржановського, який викликав у глядачів шквал критики, став багатосерійний фільм "Дау. Дегенерація", присвячений радянському фізику Леву Ландау. Причиною стали деякі кадри стрічки, де немовлята плакали у клітках. Зрештою виявилось, що вони були вихованцями дитячого будинку.

У квітні 2020 року правоохоронці розпочали розслідування за фактом можливого катування дітей під час фільмування. 

Проте у лютому 2021 року поліція закрила справу, заявивши, що не бачить у "Дау. Дегенерація" пропаганди культу насильства та жорстокості. До того ж вони не побачили злочину в діях керівництва дитячого будинку, яке дозволило залучити немовлят-сиріт у процес зйомок.

Раніше ми писали, що директоркою Департаменту охорони культурної спадщини КМДА обрали юристку Марину Соловйову.

Очільниця музею Голодомору Леся Гасиджак подає до суду через бодішеймінг