Російські книги вилучатимуть з бібліотек: як це відбуватиметься

Директорка Українського інституту книги Олександра Коваль дала інтерв’ю виданню LB, де розказала про ініціативу вилучення російських книг із полиць бібліотек України.

Зокрема, вона зазначила, що загальна кількість книг для "списання" може досягти близько 100 млн екземплярів. Водночас, Коваль додає, що не це така вже й неймовірна цифра, адже оновлення фондів відбувається постійно. Тільки за період з 2014 до 2020 було вилучено 63 млн книг.

Також вона розповіла про алгоритм цієї ініціативи. 

Так, найпершими будуть вилучати книги зі санкційних списків, якщо вони якось все ж потрапили до бібліотек.

Далі почнуть вилучати книги сучасних російських авторів, російських класиків і дитячі книги видавництва рф.

"Насамперед слід вилучати ті книжки, які були видані до 1991 року, навіть незалежно від мови видання, хоча бібліотекарі стверджують, що більшість з них видані російською"

Вона також додала, що якщо українська класика прославляє комунізм чи соціалізм, їй теж не місце на полицях українських бібліотек.

Водночас Бібліотечна рада, як зазначає Коваль, проти будь-якого втручання в обласні універсальні, національні та бібліотеки Національної академії наук України. Там скоріше за все всі наявні книги незалежно від походження авторів чи змісту цих книг залишаться на своєму місці для дослідників.

До книг з проросійськими чи радянськими наративами, які залишаться на полицях, хочуть додавати маркери "Токсично" або "Небезпечно для життя". 

Сучасні українські автори, які якимось чином підтримують політику росії, не можуть бути блоковані, якщо немає рішення суду про державну зраду.

Щодо перекладів світової класики російською, — вони лишатимуться до появи українськомовних альтернатив.