"Київстар" знову атакували російські хакери
Фото - Unsplash

Російські хакери знову намагались атакувати українського мобільного оператора "Київстар".

Про це повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв'ю агенції Reuters. 

Кіберфахівці СБУ допомогли відбити нові атаки. 

"СБУ не тільки допомогла "Київстару" відновити роботу за кілька днів, але й відбити нові кібератаки. Після масштабного зламу ми запобігли низці спроб заподіяти ще більшої шкоди оператору", — зазначив він.

За словами Іллі Вітюка, росія розраховувала завдати декількох ударів поспіль, щоб максимально надовго залишити українців без звʼязку. Бо в такому випадку тривалого перенавантаження своїх мереж могли б не витримати й інші оператори.

"Наразі кіберфахівці Служби безпеки вже досліджують окремі зразки шкідливого програмного забезпечення, яке використав ворог. Атака ретельно готувалася багато місяців", — повідомив керівник Департаменту кібербезпеки.

В СБУ розповіли, що за цією атакою стоїть хакерське угруповання Sandworm, яке є штатним підрозділом російської воєнної розвідки й раніше неодноразово здійснювало кібератаки на українські об’єкти, зокрема і на операторів зв’язку й інтернет-провайдерів.

Кібератака на "Київстар" значно вплинула на цивільне населення, але не мала серйозного ефекту на військові комунікації, оскільки Сили оборони використовують різні алгоритми і протоколи зв’язку. 

СБУ продовжує розслідувати масштабний "злам" Київстару за декількома статтями Кримінального кодексу України. Загалом, за словами Вітюка, з початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки відпрацювала майже 9 тисяч кібератак на державні ресурси та об’єкти критичної інфраструктури України.

Нагадаємо, внаслідок хакерської атаки 12 грудня, у роботі мобільного оператора “Київстар” стався масштабний збій.

15 грудня у Києві відновили роботу мобільного інтернету 4G та LTE від "Київстар".

18 грудня, мобільний оператор “Київстар” відновив доступ до сервісу SMS.

“Київстар” скасовує наступну планову плату за тариф для своїх абонентів