Заборона на виїзд чоловіків
Фото: dpsu.gov.ua

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію щодо скасування заборони на виїзд з України чоловіків призовного віку, яка набрала необхідну для розгляду кількість підписів. 

Автор звернення закликає скасувати заборону виїзду з території України чоловіків віком від 18 до 60 років, надавати пріоритет добровольцям під час мобілізації,  а також посилити відповідальність співробітників військкоматів та прикордонників за корупцію.

Заборону на виїзд чоловіків автор звернення вважає незаконною і такою, що суперечить нормам міжнародних конвенцій. На його думку, в Україні є і так багато добровольців, що бажають вступити до лав ЗСУ, а заборона на виїзд лише породжує корупцію та беззаконня. Петиція була створена 18 травня, і менш ніж за місяць її підписали понад 27 тисяч українців.

У своїй відповіді президент Зеленський нагадав, що за законом захист суверенітету України є обов’язком громадян, а права і свободи людини (зокрема і право перетинати держкордон) можуть обмежуватись під час дії воєнного стану. Скасування обмежень можливе тільки після завершення воєнного стану.

"Відповідно до статті 17 Конституції України захист суверенітету і територіальної цілісності держави є справою всього Українського народу. За статтею 65 Основного Закону України, захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком громадян України. Статтею 33 Конституції України закріплено право кожного, хто на законних підставах перебуває на території України, вільно залишати її територію, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Таке право відповідно до статті 64 Конституції України може обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану із зазначенням строку дії цих обмежень", — йдеться у відповіді президента.

Щодо надання пріоритету добровольцям при призові до армії, то, за словами президента, порядок мобілізації визначає Кабмін. Зеленський додав, що звернувся до голови уряду з проханням опрацювати пропозиції, про які йдеться у зверненні.

 "Я звернувся до Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушені в електронній петиції пропозиції, звернувши особливу увагу на дотримання конституційних прав громадян, запобігання і виявлення можливих правопорушень, пов’язаних з корупцією, зокрема серед співробітників прикордонних пунктів пропуску і територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Про результати розгляду порушених питань автора електронної петиції буде поінформовано", — зазначається у відповіді.

Зеленська розповіла, скільки жінок служить в українській армії