Як врятувати тварин від затоплення, як евакуюватися разом із собаками, котами

Росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС, під загрозою затоплення опинилися не тільки люди, а й тварини. Зоозахисники опублікували правила, як евакуюватися разом із собаками, котами та іншими тваринами. 

Правила евакуації із тваринами:

  • Закріпіть на ошийнику вашого домашнього улюбленця брелок чи будь-який ідентифікатор, де буде уся інформація про тварину й ваші контакти. Це може бути папірець з вашими данними. Але подбайте про те, щоб він не промок (можна закріпити його скотчем);
  • Підготуйте необхідні медикаменти, ветпаспорт, приладдя, їжу та воду на декілька днів. Також візьміть із собою миски, туалет для котів та дрібних собак, пакети для сміття, паперові рушники, вологі серветки, дезінфектор, улюблені іграшки;
  • Промаркуйте переноску для тварини: напишіть ім'я улюбленця та телефон власника;
  • Якщо у вас є тварини на ціпку (собаки, корови, коні тощо) — одразу відв'яжіть їх. Це стосується й тварин, які можуть бути зачиненими у хліву чи у квартирі. Навіть якщо ви не в змозі забрати їх із собою, в них буде шанс врятуватися;
  • В дорозі не випускайте тварин з повідця, як собак, так і котів. Маленьких чотирилапих краще тримати у переносці;
  • Тварини можуть відчувати стрес, лаяти чи дивно або агресивно поводитись — будьте терплячими й намагайтеся зрозуміти тварин.

Наразі рятувальники допомагають тваринам не потонути. Наприклад представники МВС України виклали відео, де можна побачити, як поліцейській рятує собаку, що опинилася у водній пастці на Херсонщині.

На жаль, наслідок підриву Каховської ГЕС вже відомо про постраждалих тварин, птахів, комах тощо. У місті Нова Каховка затопило зоопарк "Казкова діброва", загинули тварини, проте поки невідомо, чи є врятовані. 

Громадська організація UAnimals запустила флешмоб #прихищуізтваринами, усі охочі можуть тимчасово прихистити переселенців із тваринами. 

Нагадаємо, що сьогодні вночі, 6 червня, російські окупаційні війська підірвали Каховську ГЕС. Почалась евакуація населення, станція відновленню не підлягає.

Підрив росіянами Каховської ГЕС: реакція світової спільноти