Підрив Каховської ГЕС: що відомо, які наслідки, евакуація

Сьогодні вночі, 6 червня, російські окупаційні війська підірвали Каховську ГЕС. Почалась евакуація населення, повідомили в ОК "Південь".

В "Укргідроенерго" наголосили, що внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, станція відновленню не підлягає.

Які населені пункти під загрозою затоплення:

Через підрив Каховської ГЕС є загроза затоплення до 80 населених пунктів, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Затопленими можуть бути села на правобережній частині річки Дніпро в Херсонській області: Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон – острів Корабел.

Які населенні пункти під загрозою затоплення через підрив Каховської ГЕСНаразі повністю або частково затоплені понад десять населених пунктів, 16 тисяч людей знаходяться у критичній зоні. У Херсона критичної ситуації зараз немає.

Евакуація населення

На Херсонщині розпочалася евакуація населення з небезпечних районів. Перший безкоштовний евакуаційний поїзд відправиться з Херсона 6 червня о 12:00. В "Укрзалізниці" повідомили, що за потреби будуть додаткові евакуаційні поїзди. Містян закликають дотримуватися правил евакуації: перед виходом з будинку обов'язково вимкніть електро- та газопостачання, загасіть вогонь у грубах, зачиніть вікна та двері.

Наслідки для ЗАЕС

Підрив Каховської ГЕС фотоПрезидент України Володимир Зеленський скликав екстрене засідання Ради нацбезпеки. Відрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, зазначили в пресслужбі "Енергоатома". Наразі рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, це є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. 

"Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції", —  підкреслили представники ЗАЕС.

Новина оновлюється