Глобальне потепління

Останні вісім років на Землі стали найтеплішими за всю історію спостережень. Про це йдеться у доповіді Всесвітньої метеорологічної організації "Стан глобального клімату у 2022 році".

Там зазначається, що підвищенню глобальної температури повітря сприяло зростання концентрації парникових газів в атмосфері. Через кліматичні зміни цього року екстремальні теплові хвилі, посуха та руйнівні повені торкнулися мільйонів людей і завдали збитків на мільярди доларів. І такі екстремальні погодні явища ставатимуть дедалі драматичнішими.

Згідно з доповіддю, концентрація в атмосфері основних парникових газів — двоокису вуглецю, метану та оксиду азоту — у 2021 році досягла рекордних рівнів. При цьому зростання концентрації метану було найвищим за всю історію спостережень. Показники присутності цих трьох газів у атмосфері продовжують зростати й у 2022 році.

Через зміни клімату у 2022 році льодовики в Європейських Альпах зазнали виключно важких втрат. А Гренландський льодовиковий щит втрачає масу 26-й рік поспіль, і минулого вересня там вперше був зафіксований дощ.

Середній глобальний рівень моря протягом останніх 30 років підвищувався приблизно на 3,4 мм на рік. А останніми роками було зафіксоване прискорення цього процесу, пов'язане з масовим таненням льоду. До того ж продовжує рекордно нагріватися світовий океан.

Більшість країн Європи минулого літа страждали від екстремальної спеки, а у Китаї спостерігалася найширша і найтриваліша теплова хвиля з початку національних спостережень. 

У Східній Африці була найтриваліша посуха за останні 40 років, а у липні рекордні дощі призвели до масштабних повеней у Пакистані, від яких загинули щонайменше 1700 людей. На початку року на південну частину Африки обрушилася серія циклонів, тоді як у вересні ураган "Ян" спричинив загибель людей на Кубі та південному заході Флориди.

Згідно з поточними оцінками, середня глобальна температура за підсумками 2022 року буде приблизно на 1,15 градуса вищою за середній доіндустріальний рівень 1850-1900 років. Рівень вмісту вуглекислого газу в атмосфері зараз настільки великий, що межа збільшення глобальної температури у 1,5 градуса, передбачена Паризькою угодою, вже навряд чи буде досягнута.

Нагалаємо, за даними WWF-Україна, від російської збройної агресії в Україні потерпають 20% заповідників, а війною уражені три мільйони гектари лісів. 

Багаторазові пляшки, реєстр викидів і неймовірно чисте повітря: еко-проєкти у воєнному Києві