Олексій Золотарьов

Я в Киеве

НК: Когда вы в последний раз купались в Днепре?

Років 5 тому, якось навіть і думки не було за весь цей час.

 

НК: На какой улице Киева вам в последний раз было стыдно?

В останнє, повернувшись з Харкова, який хоч і совдеповський трохи, але чистий. На Старовокзальній та в переході до вокзалу страшенно брудно і всюди намагаються щось втюхати. Потім, сівши в так званий "швидкісний трамвай", відкритий після "реставрації" Азіровим, який вже сам розвалюється. Зупинки, які одразу були недоробленими, теж виглядають жахливо і брудно. Соромно за нас, киян, невже ми на це заслуговуємо і скільки ми будемо це терпіти?! Дуже хочеться, щоб за це понесли відповідальність!

НК: Вы пользуетесь киевским метро?

Періодично із задоволенням, коли корки заповнюють місто. Страшенно хочеться, щоб метро розросталось, і ним хотілось користуватись не тільки в години пік.

НК: В каком киевском ресторане любите завтракать?

Снідати люблю дома, але, коли опиняюсь з ранку в місті, шукаю, де є вівсяна чи манна каша, і чай смачний.

НК: Какую самую крупную сумму вы потратили в последнее время в Киеве? На что?

Останій раз витратив велику суму на створення своєї роботи в розмірі. Робити великі скульптури завжди великі витрати, навіть на звичайне транспортування. Але витрачаються вони із задоволенням

НК: Что вы считаете в Киеве неоправданно дорогим?

Ціни на нерухомість явно неадекватні.

НК: Есть ли в Киеве что-то такое, что не перестает вас удивлять?

З негативного – те, як забудовується (точніше засмітчується) новою, непродуманою інфраструктурно, архітектурою. По-моєму, 90% з тих, хто заходить на цей ринок, думає, що ж вліпити в центр… подорожче і покрасивіше, нехтуючи естетичними та практичними негативними наслідками. Дивує, що досі є маршрутки замість міського транспорту, стихійна торгівля всюди, МАФи: і дивують, і дратують.

З позитиву - люди, особливо молоде покоління. Переконаний, що саме вони все і почнуть змінювати на краще і будуть по-справжньому любити своє місто.

НК: Когда в Киеве лучше всего?

Весною красиво, також на свята і вихідні, в так звані дні "звільнення Києва" - спокійніше стає.

НК: У вас есть какие-нибудь городские фобии?

Маршрутки, боюсь їхньої неадекватності. Важко переношу великі скупчення некерованого натовпу людей та машин: одні кричать, інші сигналять.

НК: Какой городской звук вас раздражает больше всего?

Сварки сусідів, гуркіт проїжджаючого через старі рейки трамваю, і старючі трамваї. Взагалі я дуже люблю трамваї, з великим задоволенням користуюсь ними в Берліні.

НК: С какой киевской достопримечательностью или с каким зданием вы бы расстались без сожаления?

З усім ансамблем Майдану Незалежності зробленим за мерство пана Омельченко, для початку…

НК: Если бы была возможность – памятник кому вы бы поставили в Киеве?

Це фактично професійне питання. Не хотів би зупинятись на особистостях, вони завжди знайдуться, як в історії, так і в майбутньому. Хочеться, щоб пам'ятники були сучасними і креативними, ставали арт-об'єктами, а не просто візуалізацією особистостей.

НК: Чему вас научил Киев?

Якщо хочеш щось змінити, починай робити це.

НК: Чего вам не хватает в Киеве?

Стратегії розвитку і професійного та чесного менеджменту.

НК: Какое самое красивое место в Киеве?

В Києві багато красивих місць. Київ - це суцільно красиве, але занедбане місто.

НК: Вы можете отличить киевлянина от жителя другого города?

Частіш за все я просто не заморочуюсь такими питаннями, але, якщо придивитись, то різниця проявляється, особливо на дорогах. В кожному місці своя специфіка їзди і, коли людина опиняється в київському трафіку, це буває помітно.

НК: В каком районе вы живете?

В Солом'янському, так його зараз називають, хоча раніше був Відрадний - таким і лишається. Зелений, порівняно спокійний район з поганими дорогами.

Вы считаете Киев европейским городом?

Так, Київ європейське місто зі своїми українськими особливостями, з європейською історією і таким же майбутнєм, я в цьому переконався, особливо після Майдану. Але ще багато роботи, щоб він став сучасним європейським містом.

НК: Ваше любимое/нелюбимое место в Киеве?

Найбільше не люблю перехід від вокзалу до Старовокзальної, треба з ним терміново щось робити, просто соромно...

Улюблених багато і навіть не можу виділити якесь одне.

НК: Где вам комфортнее всего напиваться вдрызг?

Я не дуже люблю напиватися, хоча таке буває і нічим добрим не закінчується… тож надаю перевагу гарній компанії і, можливо, зовсім без алкоголю.

НК: Кого бы вы назвали уникальными киевлянами (из истории или сегодняшнего дня)?

Сергій Лифар, Казимир Малевич, Олександр Архипенко.

НК: Кто для вас мэр?

Людина, яка, перед усім, любить це місто. Організатор, з талантом підбирати професійну команду менеджерів. Дуже хочу, щоб мером міста Київа став киянин, нарешті!

НК: Вы коренной киевлянин?

Так.

НК: Вы знаете, как выглядит ваш участковый милиционер?

Так, познайомився з ним в часи, коли моя сусідка викликала його систематично. Вперше, коли він прийшов, роздивлявся картини на стінах, зі словами "…художник, значить…", потім просто дзвонив. Зараз, мабуть, інший, бо не дзвонить та і в мене стало спокійніше).

Киев во мне

Народився в 1985 році у Києві. Закінчив Державну художню середню школу ім. Т. Г. Шевченка та Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури. Після закінчення академії розпочав активну виставкову діяльність, участь у скульптурних симпозіумах, роботу з міським простором. У 2012 році став лауреатом Міжнародного фестивалю сучасної скульптури "Kyiv Sculpture Project" і був у резиденції в YSP 2012. З 2013 року, паралельно із сольною кар'єрою, працює спільно з Василем Грубляком (група GAZ). Скульптор, автор об'єктів та інсталяцій. Живе і працює у Києві.