Нобелівська премія миру 2022

Цього року норвезький Нобелівський комітет присудив Нобелівську премію миру 2022 року правозахиснику з Білорусі Алесю Біляцькому

Про це повідомляється на сторінці Нобелівської премії у Twitter.

Також Нобелівську премію миру здобули українська правозахисна організація "Центр громадянських свобод" та російська правозахисна організація "Меморіал".

"Вони багато років пропагували право критикувати владу та захищати основні права громадян. Вони доклали значних зусиль, щоб задокументувати воєнні злочини, порушення прав людини та зловживання владою. Разом вони демонструють важливість громадянського суспільства для миру та демократії", — йдеться у заяві Нобелівського комітету.

На Нобелівську премію миру цього року також претендували президент України Володимир Зеленський, білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська, російський опозиціонер Олексій Навальний, народ України, уйгурський правозахисник Ільхам Тохті, шведська екоактивістка Грета Тунберг, британський телеведучий та один із піонерів створення документальних фільмів про природу Девід Аттенборо, міністр закордонних справ острівної держави Тувалу (в Океанії) Саймон Кофе, співзасновники індійського сайту перевірки фактів AltNews Мохаммед Зубаїр та Пратік Сінха, індійський письменник та громадський діяч Харш Мандер, гонконгські активісти Агнес Чоу та Натан Лоу.

З організацій-номінантів — Міжнародний суд, Група аналізу даних з прав людини, Центр прикладних ненасильницьких дій та стратегій, Агентство ООН у справах біженців, дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Міжнародний комітет Червоного Хреста та Всесвітня організація охорони здоров'я.

Нобелівська премія миру — одна з п'яти премій, заснованих за заповітом Альфреда Нобеля — шведського хіміка та благодійника. Нобелівську премію миру присуджують із 1901 року. Лауреат отримує диплом, медаль та грошову винагороду. На відміну від інших нобелівських нагород премію миру вручають в Осло, а не в Стокгольмі, 10 грудня — у день смерті Альфреда Нобеля.

Цього року Нобелівську премію з фізики здобули дослідники в галузі квантової фізики Ален Аспе, Джон Клаузер та Антон Цайлінгер. Їм присудили премію "за експерименти із заплутаними фотонами, встановлення порушення нерівностей Белла та відкриття квантової інформаційної науки".

Нобелівську премію з літератури здобула французька письменниця Анні Ерно. Журі премії особливо виділило "мужність та хірургічну проникливість", з якою Ерно "розкриває коріння, відчуження та колективні обмеження особистої пам'яті".

Нобелівську премію з хімії здобули Каролін Рут Бартоцці, Мортен П. Мелдал та Баррі Шарплес за розвиток "клік-хімії та біоортогональної хімії".

Лауреатом Нобелівської премії з фізіології та медицини шведський біолог, спеціаліст з еволюційної генетики Сванте Паабо "за його відкриття щодо геномів вимерлих гомінідів та еволюції людини".

Раніше повідомлялося, що співзасновник та головний редактор російської опозиційної "Новой газеты" Дмітрій Муратов продав свою Нобелевську медаль премії миру за рекордні 103,5 мільйона доларів. Гроші пішли на допомогу українським дітям-біженцям.

Українка стала першою лавреаткою альтернативної Нобелівської премії