Нобелевська медаль

Співзасновник та головний редактор російської опозиційної "Новой газеты" Дмітрій Муратов продав свою Нобелевську медаль премії миру за рекордні 103,5 мільйона доларів. Гроші підуть на допомогу українським дітям-біженцям, повідомляється на сайті аукціонного дому Hertage Auctions, що проводив торги.

Нобелівську премію миру Муратов отримав восени 2021 року спільно з американо-філіппінською журналісткою Марією Рессою за "їхні зусилля із захисту свободи слова, яка є передумовою демократії та міцного миру". Він вирішив продати свою медаль, щоб зібрати гроші для українських дітей, що були вимушені тікати за кордон від війни. Усі кошти від продажу обіцяють перерахувати до гуманітарного фонду ЮНІСЕФ. 

"Це має стати початком флешмобу як приклад для наслідування, щоб люди виставляли на аукціони свої цінні речі задля допомоги українцям", — сказав Муратов.

Аукціон відбувся у Всесвітній день біженців 20 червня. Як пише Politico, аукціонний дім не розкриває особу покупця — там кажуть, що переможна ставка була зроблена через довіреність.  

Попередній рекорд з продажу Нобелівської медалі був встановили у 2014 році. Тоді відзнака науковця Джеймса Уотсона, яку той отримав спільно зі своїми колегами за відкриття структури ДНК в 1962 році, пішла з молотка за 4,76 млн доларів. Тобто, майже у 22 рази дешевше, ніж медаль Муратова. 

Нобелівська медаль премії миру відрізняється від медалей за науку та літературу. На відміну від інших премій, які присуджуються Швеції, премія миру вручається Норвезьким Нобелівським інститутом.

В "Альтруїсті" продають патріотичні коктейлі: гроші підуть на допомогу ЗСУ