На станции «Академик Вернадский» будут делать сувениры из переработанного пластика
Фото: Shutterstock

На украинской антарктической станции установили оборудование для переработки пластика. С его помощью полярники хотят снизить количество отходов — сувениры из переработанного сырья будут продавать туристам на станции «Академик Вернадский». 

Об этом рассказал директор Национального антарктического научного центра Евгений Дикий в пресс-центре УНИАН.

На станции запустили закрытый цикл переработки пластика P02 или HDPE. Система состоит из измельчителя пластика, экструдера и инструментов для изготовления сувениров — их будут делать преимущественно из крышечек от бутылок и флаконов от бытовой химии. Другие отходы (картон, полиэтилен, упаковки) на станции будуть прессовать и транспортировать на корабле в Чили, где их утилизируют.

Фото: uac.gov.uaФото: uac.gov.ua«Нашу станцию "Академик Вернадский" посещают туристы из разных стран, поэтому кому как не нам взять на себя просветительскую роль, объясняя людям "пластиковую угрозу" и живым примером демонстрируя, как каждый из нас может ее уменьшить», — прокомментировал Дикий. 

С помощью такой инициативы украинские полярники хотят повысить репутацию станции и сократить расходы на управление отходами.

 

ДРУГЕ ЖИТТЯ АНТАРКТИЧНОГО ПЛАСТИКУ Уявіть собі: на нашій станції «Академік Вернадський» пластик перетворюється на пінгвінів або серця в формі Антарктиди! А все тому, що там за підтримки компанії Coca-Cola Ukraine встановлено спеціальне обладнання для переробки пластику. Воно дозволить не лише зменшити кількість відходів, а й виготовляти сувеніри для туристів. Зараз на станції створено цілий закритий цикл переробки пластику, маркованого 02 чи HDPE: це переважно кришечки від пляшок та флакони від побутової хімії. Система включає подрібнювач пластику, екструдер (там де плавиться пластик) та форми для виготовлення сувенірів. Чому це так важливо? ‼️Антарктида – це величезний природний заповідник. На континенті діють суворі правила поводження з відходами: людина не має залишати після себе жодного сміття. На станції побутові відходи збираються роздільно за кількома фракціями, частина з них пресується й потім усе транспортується на кораблі до Чилі, де утилізується за чималі кошти; ‼️Потрібно уникнути негативного впливу на дику природу не лише з боку полярників, а й туристів. «Академік Вернадський» – одне з найвідвідуваніших місць в Антарктиді. До пандемії COVID-19 за коротке антарктичне літо станцію відвідувало близько 4000 туристів. Тож цей проєкт: ✅ знизить витрати на управління відходами ✅матиме значний освітній ефект, коли туристи знову повернуться в Антарктиду й повезуть зроблені на українській станції сувеніри по всьому світу ✅дозволить зменшити людський слід у крихкій антарктичній екосистемі ✅стане гарним прикладом для інших😊 Докладніше читайте за посиланням: https://bit.ly/3BQR7z3 А як саме відбувається процес створення непересічних сувенірів з пластику, дивіться у відео) Особлива вдячність Олександру Милашевському, 26а УАЕ за встановлення та тестування обладнання.

Posted by Національний антарктичний науковий центр on Wednesday, September 8, 2021
Рада приняла закон о легализации цифровых активов: что это значит