На Трухановому острові знайшли одну з рідкісних рослин Києва (ФОТО)

У Києві на Трухановому острові екологи знайшли рідкісну червонокнижну рослину — гронянку багатороздільну. Вона зустрічається у столиці рідше за пролісок й сон-траву.

Про сенсаційну знахідну повідомили представники КЕКЦ у Fecebook.

На Трухановому острові знайшли найрідкіснішу рослину КиєваЦя рослина найрідкісніша у Києві. Вона належить до папоротеподібних рослин часів льодовикового періоду й на мільйони років старше відомих папоротей. Екологи кажуть, що гронянка для Києва з ботанічної та екологічної точки зору такий самий раритет, як київська Софія. Можливо саме її шукали наші пращури на свято Івана Купала.

Окрім Червоної книги України, рослина внесена до Бернської конвенції та перебуває у Європейському Червоному списку як недостатньо вивчена.

На Трухановому острові знайшли найрідкіснішу рослину Києва"Гронянка багатороздільна включена ще до регіональних Червоних списків Закарпатської, Чернівецької, Івано-Франківської, Чернігівської областей та міста Києва", — йдеться у дописі.

В Україні наразі відомо близько 30 місць її зростання. У 2000-х роках вона росла на Трухановому строві та на території Гідропарку, але через вирубку дерев та незаконну прокладку доріг її знищили. Проте нещодавно виявилося, що рослина не зникла.

Вчені зазначають, що на Трухановому острові можна зробити ще безліч наукових відкриттів, адже ця територія має багато таємниць. "Ця знахідка — ще один вагомий аргумент на користь якнайшвидшого заповідання Труханова острова як унікальної та найціннішої природної ділянки Києва", — наголошують екологи.

Раніше ми писали, що заказник "Троєщинські луки" площею 375 гектарів остаточно захистили від забудови.

На Київщині знайшли рідкісну рослину, яка є сучасником мамонтів: фото