УПЦ МП закрили доступ до печер і мощів Києво-Печерської лаври від 21 березня. Ченцям і вірянам заборонили відвідувати печери.

З 21 березня ченцям і вірянам УПЦ московського патріархату закрили доступ до печер і мощів Києво-Печерської лаври. Про це у відеозверненні повідомив Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ, митрополит Климент.

Він наголосив, що на адресу монастиря надійшов лист від Міністерства культури України, в якому зазначається, що до ближніх та дальніх печер 21 березня закривається, оскільки на місці працюватиме комісія з визначення рівня збереженості культурних цінностей. 

Климент підкреслив, що таке рішення, на його думку, є "атеїстичним і безбожним підходом нашої влади стосовно великих православних святинь — мощів". Він знову порівняв діяльність Мінкульту з радянськими "безбожними" кампаніями.

"Ці кампанії супроводжувалися наругою над святинею, мощі діставали з ковчегів, з них знімали покрови для детального опису і виставлення на музейних вітринах", — прокоментував Климент.

Нагадаємо, що держава зобов'язала монахів УПЦ Києво-Печерської Лаври до 29 березня звільнити будівлі та споруди монастиря, але намісник Свято-Успенського монастиря митрополит Павло разом з іншими ченцями та паствою повідомили, що вони не планують виселятися з території святині. Ченці поскаржилися Папі римському, на що він відповів закликом "поважати релігійні місця". Після цього Епіфаній спростував заяви про закриття монастиря в Києво-Печерській лаврі, назвавши їх безпідставною маніпуляцією.

У Києво-Печерській лаврі вперше відбулася різдвяна служба ПЦУ