Епіфаній спростував заяви про закриття монастиря в Києво-Печерській лаврі

Глава Православної церкви України митрополит Епіфаній відреагував на заяви представників УПЦ МП про нібито закриття монастиря у Києво-Печерській Свято-Успенській лаврі. Він назвав їх безпідставною маніпуляцією, йдеться у зверненні на сайті ПЦУ. 

"В жодному разі не йдеться про закриття цього монастиря, припинення в ньому молитви, богослужінь, чернечого життя. Порівняння нинішніх подій із минулими гоніннями комуністичної влади на церкву загалом та двократним закриттям монастиря зокрема — безпідставна маніпуляція", — зазначив митрополит. 

За його словами, особливо цинічно такі заяви звучать "з вуст ієрарха, який був тісно пов’язаний з Компартією та навіть намагався від неї висуватися на виборну посаду" (вірогідно Епіфаній говорив про намісника лаври митрополита Павла).

"Вкотре закликаю братію Лаври сприяти процесу звільнення від московського ярма. Ми маємо єдину православну віру та належимо до єдиної Церкви Христової. Московська духовна влада в Україні є неканонічною, і всі бачать, як Кремль використовує її проти українського народу. Лавра не повинна бути інструментом боротьби проти України, але навпаки — місцем молитви, побожного чернечого життя в дусі отців та подвижників минулого, місцем, яке духовно надихатиме наших співгромадян у ці важкі часи", — додав Епіфаній. 

Також він зауважив, що під час богослужінь у лаврі використовуватиметься як сучасна українська мова, так і слов’янська.

Нагадаємо, монахів УПЦ Києво-Печерської лаври до 29 березня зобов'язали звільнити приміщення монастиря. На що представники паства заявили, що не планують виселятися з лаври. 

Папа Римський відреагував на виселення монахів УПЦ МП з Києво-Печерської Лаври