Монахів УПЦ Києво-Печерської лаври зобов'язали звільнити приміщення монастиря

Держава зобов'язала монахів УПЦ Києво-Печерської Лаври до 29 березня звільнити будівлі та споруди монастиря.

Попередження про це з'явилося на сайті лаври. 

Зазначається, що 19 липня 2013 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" та Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (Чоловічий монастир) УПЦ уклали Договір про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю. 

Міжвідомча робоча група, утворена Кабінетом Міністрів України, встановила порушення Монастирем умов вищезгаданого Договору.

"Враховуючи висновки Міжвідомчої робочої групи та лист Міністерства культури та інформаційної політики України від 09.03.2023 № 06/34/2234-23, на підставі п. 8.1. Договору, Заповідник попереджає про розірвання Договору з 29.03.2023 року. З метою проведення процедури приймання-передачі державного майна, Монастирю необхідно здійснити заходи щодо звільнення будівель та споруд (майна), що є державною власністю та які перебувають на балансі Заповідника, за адресою: м. Київ, вул. Лаврська, 11, м. Київ, вул. Лаврська, 15 до 29.03.2023 року", — йдеться у документі. 

До 14 березня представники Монастиря повинні визначити двох або трьох осіб для включення в комісію з приймання-передачі державного майна. 

Нагадаємо, 5 січня Собор та церква Києво-Печерської Лаври офіційно перейшли у власність держави.

Києво-Печерську Лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі ПЦУ