"Квіти України": У КМДА готують апеляцію на рішення окружного суду

Столичний Департамент охорони культурної спадщини готує апеляцію на рішення Окружного адмінсуду Києва, який позбавив будівлю "Квіти України" статусу пам'ятки культурної спадщини. Про це у КМДА повідомили на запит hromadske.

У Департаменті кажуть, що вони є відповідачем у цій справі та активно відстоюють правову позицію щодо правомірності надання "Квітам України" охоронного статусу. Там вважають рішення ОАСК таким, що є "необґрунтованим, безпідставним та винесеним із порушенням норм матеріального права". Тому у департаменті вже готуються подавати апеляційну скаргу на це рішення.

Нагадаємо, на початку грудня Окружний адмінсуд Києва позбавив павільйон "Квіти України" статусу пам’ятки, визнавши неправомірними рішення Мінкульту та Департаменту охорони культурної спадщини КМДА про внесення цієї модерністської будівлі до реєстру пам’яток культурної спадщини.

За словами захисників "Квітів України", суд пояснив своє рішення тім, що будівля модернізму — це "радянщина", а проєкт забудовника "відповідає європейським зразкам".  

Пізніше у Мінкульті запевнили, що будівля "Квіти України" й досі залишається пам’яткою культури та продовжує мати охоронний статус. Там зазначили, що розгляд справи Окружним адмінсудом Києва відбувався за спрощеною процедурою без повідомлення її учасників. Мінкульт також планує подавати апеляційну скаргу та чекає на рішення суду, щоби це зробити.

Навчально-методичний павільйон "Квіти України" у стилі післявоєнного модернізму збудували у 1983-85 роках за проєктом архітектора Миколи Левчука. В ньому розташовувались магазин рослин, оранжерея та дослідницький центр. Спілка архітекторів України визнала споруду найкращим архітектурним проєктом року.

Наприкінці 1990-х будівлю передали в оренду приватному акціонерному товариству, проте з того часу павільйон простоював. А у червні 2021 року забудовник обніс "Квіти України" парканом та зрізав виноград, яким був обвитий павільйон. А вже у липні — почав руйнувати фасад будівлі, щоб переробити її на офісний центр. Проти цього виступили столичні активісти, а будівлі згодом надали охоронний статус.

"Квіти України": що означає втрата статусу пам’ятки і як діятимуть захисники будівлі