Суд позбавив павільйон "Квіти України" статусу пам’ятки

Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Міністерства культури та інформаційної політики та Департаменту охорони культурної спадщини про внесення будівлі "Квіти України" до реєстру пам’яток культурної спадщини. 

Повідомлення про це оприлюднили на сторінці ГО “Зберегти Квіти України”. 

Відповідно рішенню суду, приписка про припинення будівельних робіт на об’єкті є протиправною й недійсною. Відтепер вона не може перешкоджати діям забудовника, який планує перетворити павільйон, що позбавлений охоронного статусу, на скляний офісний центр.

Проєкт офісного центру від забудовника Розгляд справи пройшов за спрощеною процедурою, тому її учасників про це не повідомляли.

"ОАСК пояснив скасування статусу тим, що будівля модернізму – це радянщина, проєкт забудовника (якого не існує) – відповідає європейським зразкам (щоб це не значило), Мінкульт і ДОКС воюють з приватним бізнесом, а рішення про надання статусу – некомпетентне і заангажоване. ОАСК компетентно вирішив, що Квіти — “об’єкт радянських часів, в стані, який естетичної краси та цінності історичному обличчю Києва не додає”. То що щодо незаангажованості?", — зазначають активісти.  

Зараз вони шукають юридичні шляхи вирішення, а також закликають Мінкульт й ДОКС подати апеляцію та висловити свою офіційну позицію щодо рішення суду. 

Будівлю у стилі післявоєнного модернізму “Квіти України” збудували у 1983-85 роках за проєктом архітектора Миколи Левчука. Тоді там облаштували оранжерею та квітковий магазин. Останні десятиліття "Квіти України" знаходяться у приватній власності.

Нагадаємо, у липні Шевченківський районний суд Києва не задовольнив позов архітектора будівлі "Квіти України" щодо порушення його авторського права забудовником. 

В Довженко-Центрі облаштували коворкінг, щоб чинити спротив Держкіно