Коли переводити годинники на зимовий час у 2022 році: дата

В Україні щороку переводять годинник — восени та навесні. Попри те, що така практика викликає масу негативних відгуків, у цьому році ми продовжимо цю традицію та переведемо годинник на одну годину назад. Сучасні гаджети перейдуть на зимовий час самостійно, а стрілки механічного годинника мусимо перевести самостійно.

Коли переводити годинник

За традицією, яка склалася ще  у 1981 році, на зимовий час переходять в останню неділю жовтня. За часів незалежності в Україні це підтверджено постановою "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року. На зимовий час країна переходить задля подовження світлового дня.

У 2022 році такий перехід відбудеться у ніч із суботи, 29 жовтня, на неділю, 30 жовтня, о 04:00 ранку. Стрілки годинника треба посунути на годину назад.

Рекомендуємо зранку, у неділю, перевірити усі гаджети, які показують час, щоб надалі не було розбіжностей.

До речі, на зимовий та літній час переходять у 110 країнах світу. 

В Україні, як і у Європарламенті, пропонують скасувати цей традиційний перехід, тому що він не стільки економить електроенергію, скільки впливає на здоров'я людини.

Як підготувати свій організм до зміни часу

Різка зміна режиму може призвести до порушення сну, крім того, може з'явитися почуття надмірної втоми, дратівливість та зниження імунітету.

Міністерство охорони здоров'я пропонує поради, які підготують ваш організм до можливих змін під час переведення годинників. Ось основні з них:

  • За кілька днів до переведення годинника лягайте спати на 15–20 хвилин пізніше;
  • Дотримуйтеся гігієни сну (за годину до відпочинку відкладіть усі гаджети, приглушіть світло. Замість перегляду "ленти" або новин краще почитайте книгу);
  • Ведіть активний спосіб життя, більше рухайтесь, це покращить ваш сон. Але займайтеся фізкультурою не пізніше ніж за чотири години до сну. Спортивні вправи підвищують температуру тіла, що ускладнить процес засинання);
  • Щоб не бути дратівливим та втомленим виходьте частіше на вулицю в денну пору доби, щоб отримати вітамін D;
  • Їжте корисну їжу в один і той саме час.

До речі, ці поради особливо важливі, оскільки у зв'язку з загрозою повторних ракетних атак киянам радять скасувати планові візити до амбулаторно-поліклінічних закладів. 

Хочу їсти: що таке глікемічний індекс продуктів та навіщо його знати