Трійця та Івана Купала 2024: дата святкування, традиції та прикмети

Трійця — це одне з найважливіших церковних свят, яке ще називають Зелена неділя. Івана Купала — свято, яке дійшло до нас з часів язичництва. Розповідаємо, чому змінилася дата святкування з переходом на новий календар у 2024 році та як сталося, що Трійця збіглася з Івана Купала.

Трійця 2024 року в Україні: дата

Дата Трійці (Зелені свята) прив'язана до Великодня й щороку змінюється. Трійця відзначається на 50-й день після Христового Воскресіння. Оскільки Великдень у 2024 році християни східного обряду святкували 5 травня, Трійця припадає на 23 червня. Віряни західного обряду відсвяткували Трійцю 19 травня.

Івана Купала 2024 року в Україні: дата

Дата та традиції святкування Івана Купала змінювались кілька разів. Язичники вшановували Купала, плавали у ріках, змивали нечисту силу та присвячували день літньому сонцестоянню. З прийняттям християнства наші пращури змінили ставлення до свята. Його перейменували на честь святого Іоанна Хрестителя й стали називати Івана Купала, поєднавши язичницькі та християнські традиції. У 2024 році за новим календарем Івана Купала відзначають 24 червня. За старим календарем цей день припадав на 7 липня.

Чому Трійця збіглася зі святом Івана Купала

Оскільки Трійця — рухоме свято, його дата постійно змінюється. У 2024 році воно вперше припадає 23 червня і це не пов'язано з календарною реформою, а з пізнім Великоднем (5 травня). Натомість свято Івана Купала залежить від нового календаря, тому що раніше дата була нерухома. У 2024 році його відзначатимуть на 13 днів раніше, 24 червня. Це унікальне для України явище —  ввечері на Трійцю починатимуть відзначати купальську ніч.

Традиції та обряди на свято Трійці

Коли буде Трійця та Івана Купала у 2024 році: нова дата святкування Вночі та зранку проводять богослужіння в храмах. Перед святкуванням люди прикрашають домівки зеленою рослиною лепехою, любистком, чебрецем. Святий куток з образами огортають м'ятою та гілками берези. В цей день збираються усією родиною, їдять спечений коровай та інші страви. Якщо в родині є неодружені — зазивають сватів, щоб заручитися на Трійцю. Проте в цей день забороняється грати весілля, оскільки це призведе до біди. 

Традиції та обряди на Івана Купала

Коли буде Трійця та Івана Купала у 2024 році: нова дата святкування В цей день дівчата плетуть віночки з квітів і пускають їх у воду. За народними прикметами, той, хто знайде вінок буде нареченим дівчини. Крім того, молодь розпалює багаття та стрибає через вогонь. На свято Івана Купала заведено купатися у водоймах, шукати папоротник та водити хороводи.

Раніше ми писали, що таке Полуничний місяць та коли його видно на небі.

Літнє сонцестояння 2024: точна дата, народні прикмети, традиції і заборони