Полуничний місяць: що це, коли його можна побачити у 2024 році, дата

Полуничний місяць або перший повний Місяць літа — це дивовижне астрономічне явище, яке можна побачити на небі через день після літнього сонцестояння. Він сходить в Північній півкулі й знаходиться майже над горизонтом. "Наш Київ" розповідає, коли його можна побачити, звідки взялась така назва та що не можна робити на Полуничний місяць.

Що таке "Полуничний місяць" та що означає назва

Полуничний місяць: що це, коли його можна побачити у 2024 році

Вперше "полуничним" назвали Місяць індіанці, мешканці Північної Америки. В час, коли він з'являється на небі, зазвичай, відбувався сезон збору полуниці. Колір місяця іноді нагадує колір ягоди (рожево-червоний). Це відбувається внаслідок положення Сонця відносно Землі. Назва "Полуничний місяць" найчастіше використовується саме на заході. В інших країнах повний місяць літа називають по-різному. Зокрема, в Китаї це місяць Лотоса, племена кельтів іменували явище кінським місяцем, а корінний народ Північної Америки черокі обрали назву Місяць Зеленої Кукурудзи.

Коли на небі зійде Полуничний місяць

Полуничний місяць можна побачити на небі в червні. У 2024 році це рожеве астрономічне тіло зійшло 21 червня, але повної фази досягне 22 червня о 04:08 за Києвом.

Що не можна робити на Полуничний місяць

В період першого повного Місяця літа краще не спокушати долю та не ризикувати. Астрологи радять максимально заспокоїтись, не приймати важливих рішень та не братися за серйозні справи. Особливо не можна сваритися, лаятися та пліткувати. Також не рекомендують проводити великі фінансові операції, брати або позичати гроші у борг. 

Також пропонуємо переглянути місячний календар на червень 2024 з переліком сприятливих та несприятливих днів.

Літнє сонцестояння 2024: точна дата, народні прикмети, традиції і заборони