Києво-Могилянська академія готуватиме фахівців для відбудови регіонів після війни

У Києво-Могилянській академії готуватимуть фахівців для відбудови зруйнованих регіонів, які постраждали через війну. 

Про це повідомили у ГО "Маріуполь Реборн". Активісти підписали меморандум з Маріупольською міськрадою та Києво-Могилянською академією. 

Головна мета договору між ними — створення наукового продукту, алгоритму відродження громад. Для цього проводитимуть форуми, робочі групи, науково-практичні конференції, проєкти й заходи.

"Ми зараз намагаємося створювати спеціальні освітні програми, які стосуються ветеранів, стосуються відродження України. І про повоєнне відродження України треба думати зараз. І я думаю, дуже добре, що ми сьогодні підписуємо цей Меморандум саме в контексті розвитку Маріуполя. Хоча ця програма буде розрахована не лише на тих фахівців, хто буде займатися Маріуполем. Це буде набагато ширша програма", — розповів президент Національного Університету "Києво-Могилянська Академія" Сергій Квит.

Меморандум є частиною проєкту Academy Mariupol Reborn. За час роботи над програмою відновлення Маріуполя, активісти отримали запити від інших українських громад. Вони просили поділитись досвідом. Тому громадська організація вирішила скласти свої напрацювання в чіткий план дій для кожного регіону. 

"Маріуполь зараз окупований. Ми віримо, що він повернеться, але війна — це процес, який неможливо спрогнозувати. Ми маємо бути готовими до відбудови, але те, що ми робимо для Маріуполя, можемо вже зробити практично корисним для України тут і зараз. Маріуполь Реборн — проєкт універсальний, дуже сфокусований на освітньому процесі, напрацюванні експертизи, підготовці кадрів, на пошуку відповідей на питання, які до війни ми не шукали", — розповіла Наталія Ємченко, членкиня наглядової ради ГО "Маріуполь Реборн".

Також ми писали про те, що у Києві презентують фіджитал-мапу "Mariupol.Me", яка водночас знаходиться в фізичному та віртуальному вимірах. Експозицію в Києві можна побачити в Національному музеї історії України. 

Відновлення Київщини: у Бучанському районі перевірили хід відбудови будинків