У Києві презентують фіджитал-мапу "Mariupol.Me"

У Києві презентують фіджитал-мапу "Mariupol.Me", яка водночас знаходиться в фізичному та віртуальному вимірах. 

Мапа "Mariupol.Me" — це сучасне рішення, яке покликане об’єднати ініціативи віртуального світу про Маріуполь на одній платформі та створити комплексний фіджітал-проєкт (об'єднання фізичної (Physics) і віртуальної (Digital) реальності). 

Експозицію в Києві можна побачити в Національному музеї історії України (вулиця Володимирська, 2). Виставка триватиме з 26 лютого до 26 березня 2024 року. 

Для чого потрібна така мапа

Створення фіджітал-мапи вирішує проблему відокремленості людей, які досліджують наслідки мілітарного впливу і специфіку знищення культурного спадку, працюють над концептами відновлення міста. При цьому іноді вони дублюють схожі ініціативи, хоча могли б працювати в одному напрямку та посилювати роботу одне одного.

До цього фахівці не мали єдиної платформи для презентації власних доробків, тому часто їхні напрацювання залишаються "прихованими" один від одного.

Формат цієї мапи — "фіджітал" — допоможе поширювати інформацію про проєкт у віртуальному світі та створювати фізичні інсталяції в містах України та світу для привернення уваги до проєкту. 

Які цифрові ініціативи об’єднує проєкт "Mariupol.Me"

 

Загалом це понад 50 проєктів віртуального світу, які є прикладом збереження культурної спадщини. Серед них: копія маріупольського Драмтеатру від "SKEIRON", 3D-тур Художнім музеєм імені Куїнджі, архіви фотографій, дослідницькі матеріали тощо. Робота над наповненням карти продовжується.  

Розробка карти розпочалась під час "Хататон 4.0: Ukraine Heritage Edition" від "House of Europe" влітку 2023 року. Над створенням арт-мапи "Mariupol.Me" працюють:

  • Дмитро Бєлопольський — дизайнер і креатор, який народився в Маріуполі, але зараз мешкає в Києві;
  • Ярослава Яковлєва — програмна менеджерка, культурологиня, івентерка, викладачка гуманітарних дисциплін, дослідниця культурної спадщини та ідейниця комеморації історії, нині кураторка культурних програм Центру Шептицького, УКУ;
  • Алевтина Швецова — народилася та виросла в Маріуполі, працювала до повномасштабного вторгнення рф журналісткою на місцевому телебаченні, а зараз займається координацією культурних проєктів, які пов’язані з Маріуполем.

"Ідейники "Mariupol.Me" прагнуть об’єднати на єдиній платформі фахівців і споживачів культурних продуктів, які зацікавлені в збереженні маріупольського спадку. Це представники технологічної, культурної, освітньої, медійної та креативної сфер, переселенці, журналісти, архітектори, урбаністи. Масштабування проєкту передбачає запис аудіоекскурсій, присвячених Маріуполю, створювання тематичних настільних і комп’ютерних ігор на основі напрацювань проєкту, проведення освітніх заходів для створення стратегії відновлення Маріуполя після деокупації", — розповідають представники проєкту. 

У музеї Ханенків відбудеться фотовиставка, присвячена Говерлі: подробиці