Католицький Великдень 2024 року: коли святкувати та які традиції

Кожної весни християни по всьому світу святкують одне з найважливіших релігійних торжеств — Великдень.

Святом відзначають Воскресіння Ісуса Христа.

Це найдавніше християнське свято, кожного року його відмічають у різні дати (обов’язково у неділю), які визначають відповідно до місячно-сонячного календаря.

Як визначають дату Великодня

Великдень святкується першої неділі після весняного повного місяця — визначають день весняного рівнодення, потім дивляться дату найближчого до нього повного місяця і вже в першу неділю після повні святкують Великдень. 

Коли святкувати Великдень у 2024 році

Цьогоріч свято у православних християн припадає на 5 травня, у католиків — 31 березня.

Чому відрізняється дата Великодня у католиків і православних

1 вересня 2023 року Православна Церква України перейшла на новоюліанський церковний календар, що майже повністю збігається з григоріанським (його використовують католики).

Втім, дату Великодня православні та католики розраховують по різному. 

У 2024 році, день весняного рівнодення було 20 березня (за церковним календарем — 21 березня). Перший повний місяць після рівнодення — 25 березня, відповідно, католики відзначатимуть Великдень у першу неділю після повні — 31 березня.

Православні християни визначають рівнодення за юліанським церковним календарем (який не відповідає астрономічному) — цьогоріч це 3 квітня. 

Повня у квітні 2024 року припадає на 24 квітня. Оскільки за юліанським календарем Великдень обов’язково має святкуватися після єврейської Пасхи (що припадає на 23-30 квітня), православні святкуватимуть Воскресіння Христа ще через тиждень — 5 травня 2024 року. 

Традиції на Великдень

Загалом, традиції католиків та православних християн схожі.

Одним з головних спеціальне святкове привітання: “Христос Воскрес!” — “Воістину Воскрес!”. Ним користуються протягом усього періоду великодніх свят. 

Також традиційним є освячення у церкві святкових страв. Варені яйця, які заздалегідь розфарбовують (крашанки, писанки), великодня випічка — паска. У сам Великдень пекти паски та фарбувати яйця заборонено. 

Серед інших страв, в залежності від регіону, можуть бути смаженина, ковбаси, сир, хрін, зеленина.

Заборони на Великдень

Заборонено сваритися, брехати, лаятись та засуджувати. 

Не можна також ходити на цвинтар та поминати померлих (втім, в деяких областях прийнято відвідувати цвинтар саме на Великдень). 

На Страсному тижні (останній тиждень перед Великоднем) забронено будь-які ворожіння та обряди (і навіть вінчання й хрещення). 

Не варто шити, прибирати, прати, займатися садом або городом, робити косметичні процедури (манікюр, стрижка). Також не можна викидати освячені продукти у сміття.

Також "Наш Київ" розповідав про те, коли відбудеться Вербна неділя 2024.

Найкращі привітання з Великоднем: вірші, проза та святкові листівки
Великий піст 2024: дата, скільки триває та що не можна їсти