Вербна неділя 2024: дата та традиції свята

Вербна неділя є одним з головних християнських свят, яке відзначають рівно за тиждень до Великодня. 

В дитинстві ми всі чули таку приказку: "не я б’ю, верба б’є". Це одна з традицій Вербної неділі. Читайте, що це за свято, його дату у 2024 році та які традиції Вербної неділі.

Вербна неділя — що це за свято

Як ми вже писали, Вербна неділя — одне з головних свят віруючих. Цей день називають ще Входом Господнім у Єрусалим та Пальмовою неділею. Йдеться про те, як Ісус Христос увійшов у Єрусалим напередодні його надлюдських страждань та смерті на Голгофі. Іудеї вітали його пальмовими гілочками.

Але у всіх країнах світу ростуть пальми. Тому їх замінили на вербу. Оскільки це перша рослина, яка розквітає навесні, наші предки вірили, що верба — символ пробудження після зимового сну.

Коли святкують Вербну неділю у 2024 році

У 2024 році Великдень за Григоріанським календарем припадає на 31 березня, а за Юліанським — на 5 травня.

Тому Вербна неділя за Григоріанським календарем буде 24 березня, а за Юліанським — 28 квітня.

Вербна неділя 2024: дата та традиції свята

Традиції Вербної неділі 

Здавна у це свято віряни йшли до храму, де слухали богослужіння, а потім освячували гілочки верби. Пізніше деякі з них садили у саду чи на городі. 

Молодь та діти виходили на пікнік та грали в таку гру: злегка били одне одного вербовою гілочкою та примовляли: "Не я б’ю, верба б’є, за тиждень Великдень". 

Віряни вірили, що освячена верба — оберіг. Що вона допомагає захистити оселю від води та вогню, дарує мешканцям міцне здоров'я.  

Але не будемо забувати, що зараз в Україні йде війна. Тому людям, які знаходяться в гарячих бойових точках, не бажано йти до храму. Краще подивитися службу онлайн, адже багато церков зараз транслюють свої служби в інтернеті. 

У Андріївської церкви в Києві знову з'явилась вечірня підсвітка: скільки це коштує