Історичний будинок на Жилянській, пошкоджений дроном, можливо відновити — незалежна експертиза

Мешканці будинку на вулиці Жилянській 116А, зруйнованого російським дроном у жовтні 2022 року, замовили незалежну експертизу технічного стану будівлі. За її висновками, будинок підлягає відновленню, що суперечить висновку експертизи КМДА.

Про це пише видання "Хмарочос". 

Незалежне дослідження за запитом мешканців будинку у травні 2023 року проводило державне підприємство "Київський промбудпроект". Згідно з висновками, технічний стан будинку оцінюється як частково задовільний, тому він підлягає капітальному ремонту. Щоб його відновити, необхідно демонтувати всі дерев’яні перекриття, стіни до "живого" та перемички над пошкодженими вікнами.

Також треба відремонтувати перекриття над підвалом, а дерев’яні перекриття замінити на легкі монолітні. Покрівлю будинку потрібно повністю замінити. Місцева влада продовжує наполягати, що будинок відновленню не підлягає. Так, заступник голови КМДА Микола Поворозник заявляв, що дерев’яні перекриття у будинку його неможливо відбудувати. У своїх словах він посилався на експертизу, яку 17 жовтня, у той же день, коли в будинок влучив ворожий БПЛА, провело комунальне підприємство КМДА "Київекспертиза". Згідно з її висновками, "житловий будинок, як об’єкт в цілому, відновленню не підлягає".

Надалі мешканці будинку планують звертатися до президента Володимира Зеленського, Кличка та фондів, які можуть допомогти відновити будинок.

Зносити не можна відбудувати: яка доля пошкодженого дроном історичного будинку на Жилянській