Будинок на Жилянській
Фото: vechirniy.kyiv.ua

На місці історичного будинку на вулиці Жилянській, який був частково зруйнований російським дроном під час обстрілу минулого жовтня, потрібно створити сквер. Таку думку висловив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник в інтерв'ю ТСН.

Він розповів, що серед усіх столичних будинків, які отримали значні пошкодження в наслідок ракетних ударів росії, невідремонтованими залишились лише три. Це два будинки у житловому комплексі "Львівський квартал", де ремонт продовжать після поліпшення погодних умов, та будинок на Жилянській. Щодо цього будинку відповідна комісія надала висновок, що він не підлягає відновленню.

Тому, попри петиції і прохання місцевих мешканців та активістів відновити будинок на Жилянський, столична влада цього робити не буде.

"Зрозумійте — це не наші примхи. Висновки експертиз з’являються не від нашого бажання або небажання. На висновку експертів стоять десятки печаток та підписів відповідних фахівців. Будинок старий, в ньому деревинні перекриття, його просто неможливо відбудувати. І нічого на його місці будувати не будуть — там замала для цього ділянка. Ніякого будівництва там не буде", — каже Поворозник.

Він додав, що зараз розглядаються рішення та пропозиції, запропоновані мешканцями цього будинку. Проте, на думку заступника голови КМДА, будівлю все ж потрібно знести, а на її місці — розбити сквер та поставити пам'ятний знак на честь загиблих там людей.

"І на цьому закінчити цю історію", — додав посадовець.

Нагадаємо, під час масованої ракетної атаки 17 жовтня 2022 року дрони-камікадзе влучили в житловий будинок на вулиці Жилянські, 116. Вибухом була зруйнована приблизно половина будівлі. Наступного дня активісти створили петицію з проханням відновити цей історичний будинок. Однак комісія Київради з питань охорони культурної спадщини відхилила її, пояснивши це тим, що 50% будинку було зруйновано. 

Мешканцям зруйнованого будинку на Жилянській запропонували переселитися у новобудову за Червоним Хутором. Проте вони відмовились від цього та вимагають відновити вцілілу частину будівлі.

Зносити не можна відбудувати: яка доля пошкодженого дроном історичного будинку на Жилянській