Голову Держкіно Марину Кудерчук звільнили з посади: деталі
Марина Кудерчук. Фото - Державне агентство України з питань кіно

Марину Кудерчук звільнили з посади голови Держкіно. Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів на засіданні 5 липня.

Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук. 

Кіноспільнота раніше неодноразово закликала до відставки Кудерчук, яка, на їх думку, своїми діями "руйнує систему державного регулювання галузі, дискредитує посаду державного службовця, завдає шкоди українському суспільству та іміджу України в світі", пише hromadske. 

Тимчасово виконувати обовʼязки голови Держкіно буде Юлія Шевчук.

Нагадаємо, північний апеляційний господарський суд Києва закрив провадження у справі щодо визнання незаконним наказу про реорганізацію Довженко-Центру.

У серпні 2022 року стало відомо про наказ Держкіно реорганізувати Довженко-Центр у декілька нових юридичних осіб. У центрі заявили — що рішення означає ліквідацію національного кіноархіву.

У жовтні 2022-го Довженко-Центр подав у суд на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про “реорганізацію” інституції. У суді представники Держкіно наполягали, що офіційно Довженко-Центр не є фільмофондом і не має предметів, віднесених до державної частини музейного фонду.

Врешті у липні 2023 року суд визнав незаконним наказ про реорганізацію, втім вже у листопаді того ж року Держкіно опублікувало “Стратегію розвитку кіно до 2027 року” — яка фактично передбачає ліквідацію центру, а “реорганізацію” центру там просто замінили на “оптимізацію”.

На Рейтарській віддали під забудову ділянку біля кафе "Каштан" — Перов