Для відбудови Чернігова треба щонайменше чотири роки — мер міста
Фото: t.me/kt20220224

Для відбудови Чернігова після російських обстрілів та бомбардувань потрібно щонайменше чотири роки. Про це заявив міський голова Чернігова Владислав Атрошенко, пише "Укрінформ"

"На відновлення Чернігова знадобиться чотири роки, якщо працювати швидко і мати повний обсяг коштів. Будівництво — три роки, рік — проекти", — розповів Атрошенко. 

За його словами, за такі терміни відбудова міста може бути в оптимальних умовах. Але наразі в Україні немаж технологій демонтажу пошкоджених "потужних бетонних будинків", розташованих в оточенні інших багатоповерхівок. Тому реальність може бути іншою.

Фото: t.me/kt20220224Сьогодні міська влада Чернігова систематизує дані про руйнування. Атрошенко зазначив, що фахівцям знадобиться щонайменше два тижні, щоб здійснити попередню оцінку завданих ворогом руйнувань — раніше повідомлялося про 70% зруйнованого міста. 

"Війна ще не закінчилася. Вона може повернутися будь-якої хвилини. Опосередковано підтвердження жахіть, які переніс Чернігів, ми бачимо з кількості ящиків від російської зброї після артилерійських і мінометних обстрілів, виявлених при зачистках передмість. Це тисячі снарядів калібру 152, тисячі мін 120-го калібру. Це принесло значні руйнації приватного житла. Найбільше постраждало в усіх напрямках передмістя. У Чернігові значні ушкодження є у сотень багатоповерхівок", — розповів Атрошенко.

Мер міста уточнив, що серйозних ушкоджень зазнали приблизно 150 багатоповерхових житлових будинків. Також майже на 70-100% пошкоджені наземні дроти. 

"Немає людей, щоб усе це порахувати, дуже великий обсяг роботи. Збитки величезні – на десятки мільярдів гривень. Тільки щоб перебудувати ТЕЦ треба близько 200-300 млн євро", – сказав міський голова.

Атрошенко підкреслив, що стан пошкоджених будівель і комунікацій доведеться ретельно вивчати експертам, перш ніж приступати до відновлювальних робіт. Бо, скажімо, щоб ремонтувати комунікації, сховані під проїжджими ділянками, доведеться демонтувати увесь дорожній "пиріг". А кожний будинок, поруч з яким влучила велика авіаційна бомба, зазнав руйнівного впливу на рівні 10-бального землетрусу. Відтак, доведеться вивчати несучі спроможності всіх бетонних конструкцій тощо. Також доведеться оцінювати стан підземних комунікацій.

Фото: t.me/kt20220224

Спротив російській окупації, день 45