Алан Бадоєв працює над створенням документального фільму про війну в Україні
Фото ілюстративне: Fotoreserg / Depositphotos

Український режисер Алан Бадоєв спільно з телеканалом 1+1 працює над створенням документального фільму "Довга доба" про війну в Україні. Стрічка розповість про життя, мрії та плани українців, останній день мирного життя та початок нового етапу, який розпочався 24 лютого під звуки бомб та сирен. 

Наразі режисер збирає матеріали для документального фільму. Долучитися може кожен, хто фіксував на відео себе та свою родину в останні дні перед війною та перші дні російської агресії проти України. 

"Нинішня війна росії проти України — фактично перша війна, яка фіксується кожним учасником та свідком на телефон, відеореєстратор або інший гаджет, щодня у форматі 360° із різних куточків нашої держави. Ми ж хочемо зібрати ці свідоцтва, ці фрагменти людських життів і через особисті історії українців та їхні переживання занурити світ у те, що довелося пережити кожному з нас, дати доторкнутися та відчути ті емоції, які переживаємо ми просто зараз. Адже за кожним зруйнованим будинком, за кожною бомбою та розірваним снарядом — людські історії, поламані долі — те, що могло би відбутися із кожною людиною на планеті. І світ повинен знати ці історії", — розповів Бадоєв. 

Мета проєкту — не дати світу звикнути до війни та почати ставитися до неї, як до сухої статистики, зазначають творці фільму. Водночас творча команда хоче створити такий продукт, завдяки якому ніхто і ніколи не зміг би більше хибно інтерпретувати події, які переживає Україна, та подати їх у вигідному для себе світлі. 

Як долучитися до створення фільму?

Кожен охочий може стати співавтором документального фільму "Довга доба". Для цього потрібно заповнити анкету та надіслати відеоматеріали, на яких зафіксовані ваші родини в останній мирний та щасливий день перед початком війни. Також можна надсилати відео, які показують вашу сім'ю (разом чи окремо) у перший день війни, 24 лютого: 

  • перші бомби;
  • ваша перша реакція;
  • ваші записи протягом першого дня;
  • перша ніч;
  • розмови.

Ті, хто вели відеощоденник подій, можуть надсилати матеріали з наступними бомбардуваннями, укриттям, ночівлею, вашими роздумами та коментарями до подій, розмовами у колі сім'ї під час перебування в укриттях, та все те, що може бути важливим. 

"Поділіться з нами найбільш щемливими моментами, які ви пережили протягом цієї війни. Адже жодна людина, яка постраждала від російської агресії, жодна подія або злочин російських окупантів не має бути забутим", — зазначають автори стрічки. 

Матеріали просять надавати без будь-якого монтажу. Надіслати їх можна за посиланням

Документальний фільм Алана Бадоєва про війну в УкраїніРаніше ми розповідали, що документальний фільм "Маріуполь-2" литовського режисера Мантаса Кведаравічюса отримав спеціальний приз журі "Золоте око" Каннського міжнародного кінофестивалю.

Спротив російській окупації, день 100