Фільм Маріуполь-2 отримав спеціальний приз Каннського кінофестивалю
Кадр із фільма "Маріуполь-2"

Документальний фільм "Маріуполь-2" литовського режисера Мантаса Кведаравічюса отримав спеціальний приз журі "Золоте око" Каннського міжнародного кінофестивалю. Про це повідомило видання Variety

Фільм розповідає про життя Маріуполя, який щодня руйнують російські загарбники. Стрічка стала продовженням документального фільма "Маріуполь", який Кведаравічюс знімав ще у 2016 році. 

Оскільки режисер не встиг закінчити другий фільм через загибель, то прем'єру стрічки у Каннах супроводжували слова-пояснення Кведаравічюса, чому він вирішив повернутися до заблокованого російськими військами міста. 

"Знаєте, що було зовсім неймовірно в Маріуполі? Ніхто не боявся смерті, хоч і думав, що боїться. Смерть уже була тут, і кожен хотів померти осмислено. Люди допомагали один одному навіть із ризиком для життя. Вони курили на вулиці і балакали, навіть коли падали бомби. Грошей більше не існувало, тому що життя стало занадто коротким, щоб про них думати", — йдеться у тексті-презентації до фільму. 

Головну нагороду фестивалю — "Золоту пальмову гілку" отримав фільм шведського режисера рубена Остлунда "Трикутник смутку". Це сатирична комедія про пару знаменитостей-моделей, який запросили у розкішний круїз для багатіїв. 

Спротив російській окупації, день 95