Почну з того, що я — не м’ясоман. Зовсім. Мені байдуже, чи з’їм я у понеділок шматок яловичини, чи ні. Колись навіть пост тримала. Тільки не жорсткий, з рибою та молочкою.

Оскільки веганство передбачає повну відмову від м’яса та продуктів тваринного походження, це перше, що лякає у ньому людей. Можливо, тому мені не було важко забути про запечену курочку на 10 днів. Але було важко в іншому.

Проте... Все по порядку.
Експеримент, який вщент розбив міфи про
рослинне харчування та став викликом на витримку.
Я на 10 днів стала веганом.
Як я «виживала», очищалася
та кайфувала від процесу
Я давно зафрендилася у Фейсбуці з Алевтиною Козачок, координаторкою проєкту UA Plant-Based. Це команда, яка займається просвітництвом нас, невігласів, у питаннях рослинної їжі. Вони спростовують усілякі міфи щодо веганства та підтверджують дані дослідженнями та висновками вчених.
Я давно зафрендилася у Фейсбуці з Алевтиною Козачок, координаторкою проєкту UA Plant-Based. Це команда, яка займається просвітництвом нас, невігласів, у питаннях рослинної їжі. Вони спростовують усілякі міфи щодо веганства та підтверджують дані дослідженнями та висновками вчених.
Рік тому Алевтина пропонувала мені кинути самій собі виклик: перейти на місяць на рослинне харчування. Але тоді у мене не виходило то через навантаження, то ще через якісь проблеми. Та і кляті сумніви нікуди не подіти. Головний з них: «Це ж цілий місяць без нормальної їжі! Навіщо це тобі!».

Так минув рік. Я вже й забула би про цю пропозицію, якби Алевтина не написала мені знову. Вона запропонувала кинути собі виклик, але вже на 10 днів. Я погодилася, але за умови, що описуватиму все максимально чесно.
Рік тому Алевтина пропонувала мені кинути самій собі виклик: перейти на місяць на рослинне харчування. Але тоді у мене не виходило то через навантаження, то ще через якісь проблеми. Та і кляті сумніви нікуди не подіти. Головний з них: «Це ж цілий місяць без нормальної їжі! Навіщо це тобі!».

Так минув рік. Я вже й забула би про цю пропозицію, якби Алевтина не написала мені знову. Вона запропонувала кинути собі виклик, але вже на 10 днів. Я погодилася, але за умови, що описуватиму все максимально чесно.
|
І понеслася.
Якраз перед пропозицією у мене погіршився стан шкіри. Не те щоб біда, але раніше було краще. Почало випадати волосся, кришитися нігті. Організм прямо говорив: зі мною щось не так.

Плюс, я часто їла солодке. Ще з дитинства обожнювала усілякі кекси, тірамісу та мої улюблені пончики. Колись навіть 75 кілограмів через це важила, при зрості у 168 см. Я давно хотіла кинути собі виклик і відмовитися від солодкого на якийсь термін. Воно, як виявилося, викликало у мене шоколадну залежність — коли ти не можеш вийти з дому, не з’ївши шматочок молочної плитки.

Третьою причиною стала моя подруга та сусідка за сумісництвом (Оксано, привіт). Якось вона розказала про те, як важко організм засвоює молочні продукти. Оксана уточнила, що часто прищі є наслідком насідання на молоко. У мене «насідання» не було, але без моцарели, яєць та йогуртів я своє життя не уявляла. Саме тому я боялася почути: «Ну що! Твій перший день на рослинній їжі розпочався!».

З легким страхом, але надією на успіх я зайшла на Plant-Based Challenge і пройшла реєстрацію. Мені надійшов лист, у якому команда розказала про перебіг челенджу. Щодня я отримуватиму листи з інформацією про страви, рослинні замінники популярних продуктів та спростування міфів. У разі чого, на усі питання «по ходу діла» зможе відповісти зареєстрований дієтолог.
ДЕНЬ
Я прокинулася у якомусь дивному відчутті. Воно відвідувало мене під час багатотижневих дієт (бо я ж важила 75 кіло, пам’ятаєте?). Це було відчуття легкого страху за те, що мені не буде чого їсти. Я підійшла до холодильника і зрозуміла, що не можу приготувати нічого з того, що я їла раніше. Я любила омлети, тости, авокадо, гранолу та інші типові сніданки, але завжди з молоком, крем-сиром чи яйцями. Тепер ці продукти для мене — табу.
Тому я пішла до магазинів з органічними товарами. Набрала всякого — хумусу, арахісової пасти, сушених фруктів, тофу. Потім зайшла до супермаркету та нагребла овочів — помідорів, грибів, перцю, кукурудзи та ін. За крупами навіть не заходила, бо вони стояли на полиці вдома.

Питання було з хлібом та молочкою. Мене попереджали, що товари для веганів ще треба пошукати. Але виявилося, що хліб із корисних компонентів займає чи не половину стелажів у магазинах, а рослинне молоко стоїть під підсвіткою. Ціни — об’єктивно вищі: 50-80 грн за упаковку рослинного молока та від 22 гривень — за хліб.
Алевтина Козачок
координаторка проєкту
Алевтина Козачок
координаторка проєкту
Те, що веганство — це дорого, не зовсім міф, але й не зовсім правда. Так само як і будь-яке інше харчування, рослинний раціон може бути дорогим, а може бути дешевим. Все залежить від вашого вибору продуктів. На початку багато людей витрачають більше, тому що купують багато рослинних альтернатив, свіжих овочів і фруктів. Однак база рослинного харчування — це не замінники м’яса і сирів, а бобові та крупи. Вони дешево коштують, довго зберігаються і з них можна приготувати безліч смачних страв. Харчування, засноване на бобових, крупах, насінні й горіхах, а також сезонних овочах і фруктах може бути навіть дешевше традиційного. До того ж рослинні альтернативи потроху дешевшають, з’являються бюджетніші українські виробники — а це сильно впливає на вартість веганського харчового кошика.
Те, що веганство — це дорого, не зовсім міф, але й не зовсім правда. Так само як і будь-яке інше харчування, рослинний раціон може бути дорогим, а може бути дешевим. Все залежить від вашого вибору продуктів. На початку багато людей витрачають більше, тому що купують багато рослинних альтернатив, свіжих овочів і фруктів. Однак база рослинного харчування — це не замінники м’яса і сирів, а бобові та крупи. Вони дешево коштують, довго зберігаються і з них можна приготувати безліч смачних страв. Харчування, засноване на бобових, крупах, насінні й горіхах, а також сезонних овочах і фруктах може бути навіть дешевше традиційного. До того ж рослинні альтернативи потроху дешевшають, з’являються бюджетніші українські виробники — а це сильно впливає на вартість веганського харчового кошика.
Тож я прийшла додому і зробила традиційну для мене вівсянку, тільки на вівсяному молоці. Ні, мені не стало кепсько від передозу вівса. Лишень трохи стрьомно від того, яка ж ця суміш буде на смак.

Виявилося, дуже апетитно. Молоко ще й було з ароматом полуниці, тому сніданком я максимально насолодилася.

Другий виклик став по обіді. Зазвичай, десь о першій дня, я з колегою по роботі роблю перекус — чай, кава та печиво. Нічого над, проста «Марія». Але у складі печива я знайшла молоко, тому їсти його не змогла. Зате був банан.

В обід у моєму меню був кус-кус з овочами та цілозерновий хліб. Враховуючи те, що крупи та бобові — основний раціон веганів, я поїла добряче.

Щодо вечері, то я ніколи не вечеряю. Так, максимум мандаринка. Але того дня мені не хотілося нічого, бо я наїлася ситної їжі в обід.
ДЕНЬ
Ранок другого дня почався цікавіше. Я адепт типових тостів на сніданок, тому вже хотіла спробувати підсмажити хліб та подражнити свій язик хумусом з арахісовою пастою. Тільки до хліба я додала салат
зі свіжих овочів разом з горішками та міксом насіння.
І, зізнатися, давно я так не почувалася здоровою.
Або це спрацювала психосоматика.

Вдень, я, як завжди, перед обідом пішла з колегою на перекус. Тільки мій мозок за традицією схопив зранку з холодильника йогурт із тваринного молока. Тому, коли дійшло до «щось перехопити», я знову мусила себе зупиняти. І це вже почало викликати легкий дискомфорт.
|
75% людей на планеті погано перетравлюють молочну продукцію, хоча не завжди це помічають. Рослинна молочка здатна це виправити.
Отримання м’яса
та молока — неекологічна та навіть жорстока практика. Кожного року заради їжі у світі вбивають 77 млрд наземних тварин та
2 трильйонів риб.
Збалансоване рослинне харчування наповнює організм усіма необхідними вітамінами та елементами. Радять додатково вживати тільки вітамін B12.
*інформація отримана з розсилки проєкту UA Plant-Based.
ДЕНЬ
Цього дня я прокинулася з відчуттям легкості у шлунку. Мені вистачило сил на йогу, прибратися швидко у кімнаті та привести себе до ладу. Зазвичай зранку я хочу померти й через силу займаюся спортом. Однак цього разу все було інакше. І це не могло не тішити.

До сніданку з гранолою та вівсянкою я вже звикла, тому далі про це говорити не буду. Зупинюся на моменті, який того дня мене трохи підкосив.

Ввечері я домовилася про зустріч із другом у сімейному кафе на ВДНГ. У мене не було жодних передчуттів, що щось може піти не так. Я розуміла, що замінники тваринного молока є у всіх просунутих закладах, а якась їжа у вигляді салату знайдеться точно. Тільки, на мій подив, у ресторані для веганів не було нічого. Навіть на брускету з авокадо, яка точно мала мене задовольнити, кухарі намазали сир. Хоча у меню його не було.

Цей факт додав мені ще більше дискомфорту.
ДЕНЬ
Оскільки я втягнулася у веганство вже на третій день, продовжу розповідати тільки про найцікавіше. На четвертий день у мене був легкий зрив. Ні, я не з’їла м’ясо. До нього душа у мене давно не лежала. У колеги по роботі був день народження, і вона замовила піцу. Серед редакції є вегетаріанці, тому іменинниця завчасно замовила декілька піц з сиром. А ось без нього — ні. Я довго пручалася і казала, що витримаю, тільки той шалений запах горгонзоли мене переміг. Грішна, каюся. Але смачнішого шматочка піци я ще не куштувала.

Нове випробування підкинув мені шостий день. Зранку я спробувала зробити млинці, які розсилкою надсилає проєкт. Наче робила все за рецептом.
Але млинці без молока та яєць вийшли наче гума. Звісно, проблема могла полягати й в моїй кулінарній майстерності. Тільки готувати я, наче, вмію. Вже згодом Алевтина порадила додавати до рецепта рослинне молоко. Другий раз готувати млинці я не ризикнула.

Ввечері друг запросив мене прогулятися по ВДНГ. На центральних доріжках комплексу зазвичай стоять кафе, у яких готують їжу на мангалі. Я подумала, що цього разу їх не буде. Проте забула, що жорсткий карантин завершився. Тому, коли ноги понесли мене на цю алею, перші дві секунди було реально важко. Нюх грів не стільки сам запах м’яса, скільки ароматні грузинські спеції. Але за пару секунд мене попустило, і я спокійно пішла далі.

Після прогулянки мене ще вистачило на спорт. До слова, сил на нього вистачало щодня. До веганства я регулярно займалася зранку йогою, а ввечері — фітнесом.
Алевтина Козачок
координаторка проєкту
Алевтина Козачок
координаторка проєкту
Веганство само по собі у людини нічого не забирає. А незбалансоване харчування, яке б воно не було, може сильно нашкодити. На жаль, далеко не всі люди знають навіть базові принципи правильного раціону. Продукти тваринного походження виступають чимось на зразок буфера безпеки, покриваючи потребу у багатьох поживних речовинах. Однак у цих продуктах нема потреби при правильно спланованому рослинному раціоні, що підтверджує Американська академія харчування та дієтології, а також безліч інших організацій здоров’я. Прихильникам рослинного раціону потрібно здавати аналізи й консультуватися з лікарями не частіше, ніж іншим людям, за умови, що вони харчуються повноцінно.
Веганство само по собі у людини нічого не забирає. А незбалансоване харчування, яке б воно не було, може сильно нашкодити. На жаль, далеко не всі люди знають навіть базові принципи правильного раціону. Продукти тваринного походження виступають чимось на зразок буфера безпеки, покриваючи потребу у багатьох поживних речовинах. Однак у цих продуктах нема потреби при правильно спланованому рослинному раціоні, що підтверджує Американська академія харчування та дієтології, а також безліч інших організацій здоров’я. Прихильникам рослинного раціону потрібно здавати аналізи й консультуватися з лікарями не частіше, ніж іншим людям, за умови, що вони харчуються повноцінно.
*Більше веганських рецептів можете переглянути тут або тут.
ДЕНЬ
Ці дні я провела, наче народилася веганкою. Я взагалі не думала про те, який мій сніданок — з млинцями, гранолою, хумусом чи чимось іншим. Я усвідомила, що мозок повністю звик до режиму. Очі не дивилися голодом на тарілки інших людей, як це зазвичай буває при дієтах. Я відчувала ситість, починала розуміти, від яких продуктів я наїдаюся, від яких — ні. Це особливо цінно, оскільки у мене була булімія. Війна з їжею була моїм другим «Я».

А де ж рослинне м’ясо, спитаєте ви? Звісно, я не могла не спробувати цей вже нашумілий продукт. Проте це було радше для «галочки», аніж від самого бажання. Я вважаю, що рослинне м’ясо — самообман мозку. Інакше навіщо взагалі називати його м’ясом, якщо ми вже від нього відмовилися? Тому купити пачку веганських сосисок мене скоріше змусила «чистота експерименту», аніж реальне бажання. Ціна — 63 гривні за 360 грамів. Нічого дорогого. На вигляд сосиски нагадували м’ясні. Тільки головним компонентом складу був сейтан, або рослинний білок. Він виготовляється з пшеничного борошна. Я обрала томатні сосиски зі спеціями, оскільки полюбляю все пряне. Проте вже перший шматок рослинного замінника полетів у смітник. На смак сосиски більше нагадували вату чи туалетний папір з присмаком томатів. Зрозумійте, я аж ніяк не хочу образити веганів. Це справа смаку. Наприклад, моєму шеф-редактору сосиски дуже сподобалися.
ДЕНЬ
Я прокинулася з чітким усвідомленням того, що хочу солодкого. Так, щоб запихнути його за всі щоки й довго не ковтати. Арахісова паста, яка до цього замінювала шоколад, не допомагала. Як і галетне печиво та бублики, у складі яких я не знайшла нічого антивеганського.

Тому на 10-й день зранку я купила батончик з чорного шоколаду. Уявити важко, як солодко він заполонив усі мої рецептори. Навіть очі почали блищати від задоволення. У цей момент я зрозуміла найголовнішу помилку, якої припускаються люди на дієтах: не можна обмежувати свій організм в їжі. Бо рано чи пізно тебе зірве, і замість одного шматочка шоколаду ти з’їси тонну.

А рослинне харчування? З ним все супер. На 10-й я відчувала, що можу просидіти на ньому ще не один день. Не було думок «Коли це все закінчиться», яке так жорстко переслідує дівчат на дієтах. Дійсно, якщо харчування збалансоване, організм почуватиметься комфортно.
Алевтина Козачок
координаторка проєкту
Алевтина Козачок
координаторка проєкту
Хоча вегетаріанство і веганство старі як світ, вони все ж не вкладаються в культурні норми нашого харчування. Споживання продуктів тваринного походження вважається не тільки нормальним, але і необхідним. А відмова від них, природно, може лякати. Більшість людей знають досить мало про харчування і харчову цінність різних продуктів. Багато хто вірить в застарілі міфи про «неповноцінний» білок або необхідність молока для отримання кальцію. Та й стереотипів про веганство і його прихильників існує задоволеного багато, вони також можуть відштовхувати. Однак авторитетні організації дієтології та охорони здоров’я вже давно визнали збалансовані рослинні дієти оптимальними для здоров’я людей, причому на всіх етапах життя: від дитинства до глибокої старості. Але навіть зменшення кількість продуктів тваринного походження в раціоні й заміна їх на рослинні — це чудовий крок назустріч своєму здоров’ю та екології.
Хоча вегетаріанство і веганство старі як світ, вони все ж не вкладаються в культурні норми нашого харчування. Споживання продуктів тваринного походження вважається не тільки нормальним, але і необхідним. А відмова від них, природно, може лякати. Більшість людей знають досить мало про харчування і харчову цінність різних продуктів. Багато хто вірить в застарілі міфи про «неповноцінний» білок або необхідність молока для отримання кальцію. Та й стереотипів про веганство і його прихильників існує задоволеного багато, вони також можуть відштовхувати. Однак авторитетні організації дієтології та охорони здоров’я вже давно визнали збалансовані рослинні дієти оптимальними для здоров’я людей, причому на всіх етапах життя: від дитинства до глибокої старості. Але навіть зменшення кількість продуктів тваринного походження в раціоні й заміна їх на рослинні — це чудовий крок назустріч своєму здоров’ю та екології.
Чи буду я далі дотримуватися рослинного харчування?
Можливо, але не зараз. Я досі не з’їла жодного шматка м’яса (матеріал вийшов через тиждень після закінчення челенджу). Але відмовитися від молочки я не змогла. Можливо, треба ще трохи часу?
Текст: Вікторія Степаненко
Дизайн: Дарія Давиденко