Цьогоріч Великдень у православних християн припадає на 5 травня, у католиків — на 31 березня. Одна з основних складових великоднього столу — паска.
"Наш Київ" зробив добірку простих та смачних рецептів пасок.
Рецепт класичної паски
- Борошно — 1 кг
- Молоко — 500 мл
- Яйця — шість шт.
- Сухі дріжджі — один пакетик (11-12 г)
- Вершкове масло — 200 г
- Цукор — 300 г
- Родзинки — 250-300 г
- Цукати — 200 г
- Ванілін — один пакетик
- Цукрова пудра — 100 г
- Кондитерська посипка
Спосіб приготування:
- Спочатку робимо опару — змішуємо сухі дріжджі з 500 г борошна, сюди ж тепле молоко. Накрити рушником і прибрати у тепле місце на 30 хвилин, доки опара не підніметься удвічі.
- Білки відокремити від жовтків. Жовтки розтерти з цукром та збити до піни. В опару, що підійшла, додати жовтки з цукром, добре перемішати, ввести розм'якшене вершкове масло та замісити. Потім порціями ввести білки, вимішуючи тісто.
- Додати просіяне борошно (не все одразу) та остаточно вимісити тісто. Накрити ще раз рушником і прибрати у тепле місце на годину. Тісто має збільшитися приблизно у два рази.
- Додати родзинки, цукати, ще раз усе добре перемішати та відставити на десять хвилин. Форми змастити олією, злегка присипати борошном.
- Заповнити тістом 1/3 форми та відставити ще на десять хвилин, щоб воно піднялося. Розігріти духовку до 100 градусів. Тісто необхідно трохи змастити яйцем зверху і поставити випікати. Тримати при такій температурі не більш десяти хвилин, потім збільшити температуру до 180 градусів і випікати паски до готовності (приблизно 45-50 хвилин).
Для глазурі збиваємо білки до піни, додаємо цукрову пудру та ще раз збиваємо. Покриваємо паски та наприкінці прикрашаємо кондитерською посипкою.
Рецепт Сирної паски
- Кисломолочний сир 9% — 350 г
- Сметана 20% — 150 г
- Яйця — 2 шт.
- Цукор — 100 г
- Ванільний цукор — один пакетик
- Родзинки — 100 г
- Цукати — 150 г
Спосіб приготування:
Якщо ви не хочете їсти багато тіста на свято — ця паска саме для вас.
- Жовтки відділити від білків. Змішати їх з маслом, цукром і сметаною. Збити до однорідної маси. Наприкінці додати ванільний цукор і перемішати.
- Сир перетерти через сито і з’єднати з яєчно-сметанною сумішшю. Вмішати у сирну масу родзинки та цукати.
- Форму для випічки вистелити марлею, складеною у кілька шарів, а далі викласти туди сирну масу.
- Вирівняти поверхню і накрити її залишками марлі. Поставити у холодильник мінімум на шість годин. Прикрасити паску можна цукатами, кондитерською посипкою та цукровою пудрою.
Рецепт паски краффін
- Борошно — 350 г
- Дріжджі свіжі — 20 г (або сухих 7 г)
- Молоко — 110 мл
- Цукор — 80 г
- Сіль — 0,5 ч. л.
- Яйце — 1 шт.
- Жовток яєчний — 2 шт.
- Масло вершкове — 40 г
- Мускатний горіх (мелений) — 1 ч. л.
- Журавлина в'ялена — 200 г (або родзинки чи цукати)
- Мигдальні пелюстки — 100 г (або будь-які подрібнені горіхи)
- Ванільний цукор — 8 г
- Масло вершкове — для змащування
Спосіб приготування:
Цей рецепт складніший за інші. Проте паски вийдуть надзвичайно оригінальні та гарні.
- Дріжджі та 1 чайну ложку цукру розвести в теплому молоці (має бути трохи тепліше за кімнатну температуру). Покласти в тепле місце до підняття пінної шапочки.
- Яйця, жовтки, цукор та ванільний цукор збити у світлу пишну піну.
- Борошно просіяти в миску. Влити в нього дріжджі з молоком, яєчну суміш, додати сіль і перемішати.
- Додати розтоплене вершкове масло, замісити тісто. Вимішувати не менш як 10 хвилин, не додаючи борошна, поки тісто не перестане липнути до рук.
- Миску змастити розтопленим вершковим маслом, помістити туди тісто, трохи змастити зверху маслом. Накрити харчовою плівкою й покласти в тепле місце на 1-1,5 години.
- Журавлину залити окропом на 15 хвилин, а після просушити паперовим рушником. Мигдальні пелюстки злегка підрум'янити на сухій сковороді.
- Розділити тісто на декілька частин відповідно до своїх форм. Округлити тісто, накрити харчовою плівкою і залишити на 10 хвилин.
- Присипати робочу поверхню та тісто борошном. Розкачати в дуже тонкий прямокутний пласт. Змастити його розм'якшеним вершковим маслом. Посипати мускатним горіхом, журавлиною та мигдальними пелюстками.
- Скрутити тісто в рулет, накрити харчовою плівкою і покласти в тепле місце. Те ж саме зробити з усіма частинами тіста.
- Рулет розрізати гострим ножем посередині уздовж, не дорізаючи до кінця. Закрутити спіраллю одну половинку рулету до його початку. Другу половинку закрутити спіраллю, піднімаючи й укладаючи поверх першої.
- Акуратно помістити в форму для випікання, накрити харчовою плівкою і відправити в тепле місце на 20 хвилин для підйому.
- Випікати у попередньо розігрітій 200°C духовці 10 хвилин. Потім знизити температуру до 180°C. Форми накрити зверху фольгою на 10 хвилин, потім акуратно зняти її й продовжити випікати ще 15 хвилин. Повністю остудити краффіни. Посипати їх цукровою пудрою.
Рецепт бездріжджової паски
- Борошно — 400 г
- Вершкове масло — 60 г
- Молоко — 300 мл
- 2 яйця
- 1 скл. цукру
- ½ ч. л. соди
- ½ скл. мигдалю
- ½ скл. цукатів
- 4 ст. л. лимонного соку
- Цедра ½ лимона
- Ванілін
Спосіб приготування:
- Масло розтерти з жовтками й цукром, вливаючи лимонний сік по краплині.
- Додати борошно, молоко, ванілін, цедру, подрібнений мигдаль, цукати. Все вимішати.
- Насамкінець покласти соду і збиті білки.
- Як тільки сода і білки опинилися в тісті, довго мішати вже не можна.
- Випікати за температури 180-200°С протягом 40-50 хвилин.
Рецепт мигдальної паски
- Борошно — 1 кг
- Молоко — 500 мл
- Дріжджі — 50 г
- 5 яєць
- Вершкове масло — 300 г
- Очищений мигдаль — 200 г
- 1 лимон
- 1 склянка родзинок
- Цукор — 200 г
- Сіль — на свій смак
Спосіб приготування:
- Закип’ятити молоко й охолодити до температури парного — 39-40 градусів.
- Далі у невеликій частині молока розвести дріжджі, додати столову ложку цукру — вийде опара.
- До залишків молока необхідно висипати борошно і спінені дріжджі. Масу перемішати й поставити в тепле місце.
- З цукром збити жовтки, додати розтоплене масло, терту цедру лимона, родзинки, подрібнений мигдаль і сіль. Перемішати й додати в тісто.
- Білки збити в густу піну і теж влити в тісто. Далі потрібно обережно перемішати тісто.
- Тісто викласти у змащену маслом і посипану борошном форму, дати трохи підійти.
- Змастити верхівку жовтком, посипати мигдалевими горіхами й випікати при температурі 180 градусів. Як тільки верхівка стане рум'яною та покриється скоринкою — паска готова.
Нагадаємо, "Наш Київ" підготував добірку привітань з Великоднем у віршах, прозі та святкових листівках.
Також ми розповідали, де про заклади Києва, де можна замовити паску до Великодня.
Чи зміниться комендантська година на Великдень на Київщині