Український криголам "Ноосфера" потрапив у шторм в Атлантиці: фото

Український науково-дослідницький криголам "Ноосфера" потрапив у шторм в Атлантичному океані. Сталось це на середині шляху судна між островом Кінг-Джордж (Антарктика) та Кейптауном (ПАР).

Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

Висота хвиль сягає 6 метрів, а швидкість вітру — 25 м/с. Науковці показали відео шторму у соцмережах. У таких умовах український науковий флагман рухається вже два дні. Команді судна довелось змінити курс, щоб не потрапити в епіцентр бурі.

Український науково-дослідницький криголам "Ноосфера" потрапив у шторм в Атлантичному океані.

Хоч корабель і сильно хитає, але капітан Павло Панасюк зауважує, що цей шторм не сильніший за той, з яким “Ноосфера” зустрілася в протоці Дрейка на початку квітня.

"Тоді Дрейк показав свій норов на повну: з хвилями до 10 метрів та вітром 35 м/с. Як це було, ми показували у відео на сторінці. Нині ж бажаємо нашому судну якнайшвидшого завершення шторму, а екіпажу — сил і витримки", — написали науковці. 

Український науково-дослідницький криголам "Ноосфера" потрапив у шторм в Атлантичному океані.

Український науково-дослідницький криголам "Ноосфера" потрапив у шторм в Атлантичному океані.

Зараз завершується третій антарктичний сезон "Ноосфери". Він почався у Кейптауні 17 листопада 2023 року. За цей час судно вже тричі працювало в Антарктиці, двічі дісталося берегів Чилі й тепер знову повертається до Кейптауна. 

Нагадаємо, українським вченим вдалося зустріти рідкісних китів — південних плавунів та записати їхні звуки.

Також 27 січня українські полярники зі станції "Академік Вернадський" показали сувої зі снігу, які ще називають сніговими рулонами або ж "пончиками".

Крім цього, полярники на станції "Академік Вернадський" вперше за всі роки українських досліджень задокументували зустріч із фінвалом — одним з найбільших китів у світі.

Українські полярники показали захід сонця в Атлантичному океані: фото