Українські полярники записали звуки рідкісних китів: подробиці

Українським вченим вдалося зустріти рідкісних китів — південних плавунів та записати їхні звуки. 

Про це розповіли в Національному антарктичному науковому центрі.Українські полярники записали звуки рідкісних китівПівденні плавуни — один з найменш досліджених видів китів у світі.

Дослідження проводили за участі українського судна “Ноосфера” в протоці Джерлаш, де найчастіше реєструють зустрічі з південними плавунами.  Українські полярники записали звуки рідкісних китівЗ борту вели візуальні спостереження та виконували “акустичне тралення” — запис звуків китоподібних. 

Окремо пошук тварин здійснювали з моторного човна, який пересувався неподалік і обстежував важкодоступні для великого судна бухти.Українські полярники записали звуки рідкісних китівУ перший день роботи науковці помітили групу з 5 південних плавунів — біологи зробили фото китів та передали інформацію про напрямок їхнього руху на “Ноосферу”.

Завдяки цьому з судна вдалося записати звуки плавунів.Українські полярники записали звуки рідкісних китівДля запису використовували спеціальну акустичну систему, що складається з:

  • акустичного рекордера, вмонтованого в обтічний корпус;
  • троса довжиною 180 м;
  • крила, яке тримає корпус з рекордером на фіксованій глибині;
  • хвостовика, що запобігає надмірній вібрації.

Така конструкція дозволяє робити якісні записи під час руху судна попри акустичні шуми, які воно створює.Українські полярники записали звуки рідкісних китівБіологи отримали понад чотирнадцять годин акустичних записів — попередня оцінка деяких з них показала наявність звуків не лише плавунів, а також косаток і горбатих китів. 

Акустичні дослідження на “Вернадському” виконують з 2021 року. 

Зокрема, вчені записували різних морських ссавців з човнів, а також вели безперервні записи під час сезону розмноження тюленів Ведделла біля станції. 

Також вже другий рік поспіль досліджують антарктичних китів за допомогою методу пасивного акустичного моніторингу — декілька стаціонарних акустичних рекордерів встановили поблизу острова Анверc і вони працюють цілорічно.

Пасивний акустичний моніторинг дозволяє дізнатися про сезонність перебування тварин там, де неможливо організувати постійні спостереження за участю людей. 

“Наш Київ” вже писав, що для тигриці із зооцентру на Київщині шукають віртуального опікуна.

Бегемотик Лілі повертається до літнього вольєра в КиївЗоо: коли подивитися