Як карантин вплине на рейтинги Кличка та вибори мера Києва

Пандемія коронавірусу та загальний карантин вже внесли зміни в українську політику. Влада намагається проявити себе у захисті населення. Опозиція традиційно критикує її за надмірні або недостатні дії. А хтось робить піар на допомозі людям. Але загалом, кожен з них намагається заробити собі на карантині політичний капітал, адже попереду місцеві вибори.

Наразі незрозуміло, коли і в якому стані Україна вийде з карантину. Але вже можна припускати, з яким багажем з нього вийдуть політики. Як вплине карантин на рейтинг Кличка та чи з’являться нові кандидати на крісло очільника Києва ― у відповідях політичного консультанта Петра Охотіна та політолога Миколи Давидюка.

Карантинний розподіл рейтингів

Згідно останніх соціологічних опитувань, рейтинг Віталія Кличка в столиці виріс до 38,7%. Хоча ще в жовтні минулого року його підтримувало лише 27,1% киян. Реакцію Кличка на пандемію коронавірусу позитивно оцінюють 59% жителів столиці.

Решта потенційних кандидатів на крісло очільника Києва суттєво відстають від діючого мера: Сергій Притула — 9,1%, Олександр Ткаченко — 8,8%, Андрій Пальчевський — 8,2%.

Карантин, вважає Микола Давидюк, додає рейтингу в першу чергу Віталію Кличку, а іншим потенційним кандидатам навпаки ― лише шкодить.

«Є такий класичний прийом, що у часи криз або якихось глобальних чи локальних потрясінь, люди завжди тягнуться до лідера. Тобто, завжди зростає рейтинг того, хто при владі. Так само і з мером. У Кличку зараз не будуть розчаровуватися, бо у нього в руках влада. Відповідно, інші не виростуть через те, що у них немає повноти ресурсів. Але ті, хто буде волонтерити, ті, хто будуть на своєму прикладі, не маючи ресурсу, демонструвати реальний класний результат — ті потенційно можуть наростити електорат», — вважає експерт.

Карантин дає змогу успішно комунікувати з людьми саме представникам влади, вважає Охотін. У той же час, інші потенційні кандидати можуть загубитись.

«Голос опозиції на цьому етапі швидше грає проти критиків влади, яка діє хоч якось. Основні баталії будуть після карантину, коли люди шукатимуть заробіток. Загальна криза відновить політичну технологію «скупки», коли виборці віддаватимуть свої голоси за гроші та продукти. А під час самого карантину усі опоненти Віталія Кличка працюють у тіні його роботи. Іншими словами, виборець їх не забуде, але й не згадає», — коментує він.

Щодо інших потенційних кандидатів в мери Києва, Петро Охотін вважає, що вони на фоні Кличка зараз не помітні.

Колаж: nashkiev.ua

«Інформаційні прояви конкурентів Кличка наразі губляться: людям цікавіше чути оперативну інформацію про коронавірус, ніж вкиди та зливи. Отже, ситуація навколо Андрія Пальчевського та «Євролабу» (обшук СБУ клініки через приховування результатів тестування на коронавірус ― ред.) має всі шанси забутися. Щодо Сергія Притули, то його волонтерство варто сприймати як мобілізацію своєї Київської команди ― такий собі тімбілдінг. Водночас, Олександр Ткаченко наразі взагалі нічим не виділяється, хоча його актив у вигляді впливу на «плюси» ще себе покаже», — вважає Охотін.

Нові кандидати на посаду мера столиці, прогнозують експерти, вже навряд чи з’являться. Тому, скоріше за все, основний список буде виглядати приблизно, як зараз: Віталій Кличко, Сергій Притула, Олександр Ткаченко, Андрій Пальчевський.

«Вибори — дороге задоволення. Людей з грішми в столиці обмежена кількість. Найбільш ймовірно, що дрібніші гравці скористаються карантином, щоб підняти свої рейтинги та обміняти лояльність на преференції для своїх більш впливових спонсорів», — додає Охотін.

Вимушений альянс

Карантин ― це своєрідний шанс для Віталія Кличка, драбина, по якій він повертається у велику українську політику, вважає Охотін. Тим більше, що в 2014 році Кличко вже заявляв про свої амбіції стати президентом і мав один з найбільш високих рейтингів.

«Віталій Кличко випередив реакцію національної влади на короновірусну пандемію. Київ — перше місто, де було введено карантин. Віталій Кличко також очолює Асоціацію міст України, де проявляє активність, допомагаючи малим містам. Можна впевнено говорити про те, що його команда отримує політичні бали на всеукраїнському рівні», — коментує Охотін.

Микола Давидюк теж припускає, що карантин може допомогти Кличку як кандидату в президенти.

«Кличко використовує цю пандемію для розкручування свого президентського рейтингу. Зрозуміло, що це може не подобатися Офісу Президента. І вони на це відповіли тим, що першого заступника Кличка Миколу Поворозника взяли на хабарі. Це підтверджує, що Банковій не подобається зростання рейтингів та довіри до Кличка серед населення», — коментує він.

Водночас, на думку Миколи Давидюка, не виключено, що Офіс президента може підтримати саме Кличка на виборах очільника столиці та не буде виставляти проти нього сильного кандидата.

«Кличко явно грає у спайці з Офісом Президента, і це вже давно видно і зрозуміло, що вони координують свої дії. Після того, як Андрій Богдан пішов з ОП, було прийнято стратегію співпраці з Кличком. До моменту виборів або навіть під час самих виборів, можливо, буде визначено, що Кличко неофіційно стане кандидатом від Банкової. А проти нього від «Слуги народу» буде виставлений в рази слабший кандидат. Хоча, для Кличка це, скоріше, вимушений альянс», — підкреслює Давидюк.

Колаж: ru.espreso.tv

Щодо чітко визначеного кандидата в мери столиці від «Слуги народу», його поки немає, вважає Охотін.

«Кого буде висувати «Слуга народу» поки невідомо. Основну комунікацію веде Микола Тищенко. Олександр Ткаченко, інший ймовірний кандидат від «слуг» надто агресивно боровся за те, щоб очолити столицю. Тищенко став об’єктом медіаатак і встиг потрапити у кілька публічних скандалів. Тож, чи буде в результаті команда президента ставити саме на них, поки сказати важко. І в результаті, може зіграти ставка Офісу президента саме на Кличка з яким домовляться про розподіл сфер впливу в столиці», — коментує експерт.

Мотивувати таке ймовірне рішення Банкової може кілька причин. Зокрема, і фінансові.

«Одна з особливостей Зе-команди в тому, що це не монобільшість, а коаліція. А у цій коаліції є люди, у яких є свої інтереси по Києву. Персональний інтерес для них інколи може важити більше, ніж інтереси партії. Причиною цього є те, що партія для них це просто ситуативний інтерес, а фінансові питання в рази цікавіші. Також можуть включатися геополітичні інтереси (співпраця Рудольфом Джуліані з Віталієм Кличком ― ред.)», — коментує Давидюк.

Традиційно результати місцевих виборів у Києві анонсують результати виборів парламентських і президентських. Адже перемога чи поразка на місцевому рівні може знайти своє відображення у результатах загальноукраїнських виборів і навіть створити політику амплуа «непрохідного», надовго відправивши його політичну силу на лаву запасних.

Тому по закінченні карантину нам, вірогідно, слід очікувати активних політичних баталій. З одного боку Кличко битиметься за кращі рейтинги, які збільшуватимуть його шанси і у майбутніх президентських перегонах. З іншого боку решта політичних сил намагатимуться не пасти задніх, адже місцеві вибори стануть народною оцінкою результатів їхньої роботи під час пандемії і карантину. І ця оцінка значною мірою вплине і на подальші вибори до Верховної Ради та на пост Президента України.

Тож якщо раніше місцеві вибори значною мірою використовувалися, щоб засвітитися новим політичним силам, цього разу вибори у столиці можуть показати, хто залишиться у політиці на найближчі п’ять років, а кому доведеться вибути.

Але маємо пам’ятати, що до жовтня рейтинги політичних сил можуть істотно змінитися. Та й саме проведення місцевих виборів у разі, якщо COVID-19 не буде подолано, вже опиняється під питанням.

Читайте також: «"Скорочення зарплат і відпустки за свій рахунок". Що відбувається на ринку праці через карантин»