У МОЗ розповіли, які продукти мають бути у щоденному раціоні дітей шкільного віку та яку кількість калорій вони мають отримувати на добу.
Про це повідомляється на сайті організації.
Зокрема, 6-річним першокласникам достатньо отримувати 1800 ккал на добу, а дітям 7-10 років потрібно вже 2100. З 11 років потреби у їжі для дітей різної статі починають відрізнятися: хлопчикам потрібно їсти дещо більше, аніж дівчаткам.
Щоб харчування дітей будо здоровим і збалансованим:
- акцентуйте увагу на овочах і бобових – вони мають бути основою раціону
- стежте, щоби дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях – цільнозернові продукти, насіння та горіхи
- упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика)
- мінімізуйте кількість солі та цукру; - для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менше 5 г на добу, цукор: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри
- використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова)
- стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги
Дані норми харчування оновили минулого року з урахуванням рекомендацій та стандартів ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки.
Раніше ми писали, як правильно вибрати та носити шкільний рюкзак.