Звільнення
Фото: freepik.com

Центр протидії дезінформації спростував кілька фейків стосовно того, за що можуть чи не можуть звільняти людей з роботи у воєнний час.

Наприклад, там заперечили інформацію про те, що роботодавець має право звільнити працівника, якщо той певний час не з'являвся на роботі та вимкнув телефон. У ЦПД кажуть, що, згідно з новим пунктом 3-8 статті 36 Кодексу законів про працю, звільнити такого працівника можна тільки в тому разі, якщо він не з'являвся на роботі та ніяк не нагадував про себе більше ніж чотири місяці поспіль.

Також працівників можуть звільняти в тому разі, якщо роботодавець не має можливості забезпечити їх роботою. Наприклад, якщо завод, де вони влаштовані, не працює через відсутність сировини.

"Неможливість забезпечення працівника роботою — це додаткова підстава розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця згідно з п. 6 ст. 41 КЗпП. При такому звільненні не застосовують гарантії, передбачені ст. 49-2 КЗпП", — уточнюють у ЦПД.

Також у Центрі дали пояснення щодо випадків, коли працівник вважає, що був звільнений незаконно, бо йому не видали копію наказу про звільнення у встановлений строк. Там наголосили, що, згідно зі статтею 233 Кодексу законів про працю, звернутися до суду за вирішенням трудових спорів звільнений працівник може протягом одного місяця з дня вручення копії наказу та протягом трьох місяців з дня одержання письмового повідомлення про суми виплат при звільненні.

Роботодавців штрафуватимуть за згадування віку й статі у вакансіях